ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008

2. ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ Ή ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ

Lupus est homo homini....
Ο άνθρωπος στον άνθρωπο λύκος.....΄

Η ιστορία είναι κάπως έτσι:
Ένας νέος υπάλληλος ξεκινά την καινούργια του δουλειά.
Έχει σκοπό να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γιατί πάντα αντιμετωπίζει τη δουλειά του με σεβασμό και υπευθυνότητα.
Σέβεται το αφεντικό του και θέλει να το ευχαριστήσει με κάθε τρόπο.
Σιγά σιγά αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά αφού βλέπει ότι διαδίδονται φήμες εις βάρος του και ο προϊστάμενός του του κάνει συνεχώς παρατηρήσεις.
Με διάφορους τρόπους , άμεσους ή έμμεσους εισπράττει την αίσθηση ότι ο ανώτερός του δεν είναι ικανοποιημένος από αυτόν αλλά και πολλοί από τους άλλους δεν τον αποδέχονται, χωρίς όμως να μπορεί να καθορίσει "γιατί".
Αυτός αγαπά τη δουλειά του και δεν έχει πειράξει κανέναν .Έτσι δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει.
Ένα χυδαίο παιχνίδι ελέγχου και κατάχρησης εξουσίας έχει μόλις αρχίσει....
Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν ο κατά τα άλλα ευγενέστατος προϊστάμενος και οι δύο φίλες/οι του, έτσι να φαίνεται πως γίνεται "αυθόρμητα".

Το άτομο που έχει την εξουσία χρησιμοποιεί τα εξής μέσα:
*"Αθώες" αναφορές σχετικά με τον νέο υπάλληλο-όταν αυτός δεν είναι παρών- που είναι όμως προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια.
*Υπερβολικός έλεγχος σε κάθε του κίνηση.
*Λεκτικοί υπαινιγμοί με σκοπό να εκφοβίσουν τον νέο υπάλληλο.
*Χρησιμοποίηση των άλλων μελών αυτής της "κλίκας" τα οποία λένε διάφορα υπονοούμενα μπροστά στον υπάλληλο, εις βάρος του.
*Χρησιμοποίηση των άλλων υπαλλήλων , αρκετοί από τους οποίους είτε από άγνοια, είτε με σκοπό να γίνουν αρεστοί στον "ανώτερο", δυστυχώς παίζουν εύκολα το παιχνίδι του.

Άμεσα αποτελέσματα
-Ο στόχος νιώθει -και είναι- απομονωμένος , σε ένα περιβάλλον δηλητηριασμένο για αυτόν.
-Υποθέτει πως έγινε κάποια παρεξήγηση και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει την κακή εικόνα. Όμως και έτσι είναι πιασμένος στην παγίδα του καταχραστή εξουσίας.


Πρωτοπαρατηρήθηκε στη Σουηδία το 1979 και στη Βρετανία το 1989. Στις δύο αυτές χώρες αλλά και σε άλλες έχουν ληφθεί μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου και την ανακούφιση του εργαζόμενου- στόχου , που όπως θα δούμε , πλήττεται η ψυχική του διάθεση (ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα...)Αν έχετε δει κάτι παρόμοιο - γιατί υπάρχουν παραλλαγές- παρακαλώ κάντε ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.

1 σχόλιο:

Σπίθας είπε...

Όσο και άν σας κάνει εντύπωση, η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει απαγόρευση της ηθικής παρενόχλησης και, συνεπώς η μήνυση κατά του εργοδότη, γίνεται μια διαδικασία πολύχρονη και επώδυνη. (μόνο το άρθρο 281 του αστικού κώδικα, αναφέρεται στα "χρηστά ήθη, όπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου)
Το ΜΟΝΟ που υπάρχει είναι ένα ψήφισμα (εγκρίθηκε) των Ηνωμένων Εθνών , ως παράρτημα της Διακήρυξης των θεμελιωδών αρχών της δικαιοσύνης σχετικά με τα θύματα της κατάχρησης εξουσίας.
"Με τον όρο "θύματα" νοούνται τα άτομα που έχουν υποστεί, είτε ατομικά είτε ομαδικά, βλάβη, κυρίως ζημιά στη σωματική ή πνευματική τους ακεραιότητα, ηθική οδύνη, υλική απώλεια ή σοβαρή ζημιά στα θεμελιώδη δικαιώματά τους λόγω ενεργειών ή παραλείψεων που δεν συνιστούν παραβίαση της εθνικής ποινικής νομοθεσίας , αλλά αποτελουν παραβιάσεις των διεθνών προδιαγραφών όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Στη Σουηδία η ηθική παρενόχληση στην επιχείρηση αποτελεί αδίκημα απο το 1993. Το ίδιο ισχύει στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στην Αυστραλία.
(στη γαλλία έγινε νόμος το 2001)

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ