ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

24. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σε άλλες αναρτήσεις έχουμε αναφερθεί στον "κοινωνικό ψυχοπαθητικό" (sociopath) και τα χαρακτηριστικά του.

Συνήθως η κατηγορία αυτή ανθρώπου ανήκει σε μια από τις παρακάτω
διαταραχές προσωπικότητας :
(λέγοντας "διαταραγμένη προσωπικότητα " εννοούμε κάποιον που λειτουργεί στις σχέσεις του με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπεριφοράς που βασίζεται σε λανθασμένες πεποιθήσεις για τον κόσμο - συναισθηματική ανωριμότητα -ακάλυπτες συναισθηματικές ανάγκες -ανάγκη να ξεγελάσει τους άλλους-μη σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων - γενικά όχι καλή επικοινωνία με τον περιβάλλοντα κόσμο - δεν διαθέτει ενσυναίσθηση, δηλ. συμπόνοια για τον άλλο άνθρωπο.Ψυχολόγοι και ψυχίατροι δεν έχουν ανακαλύψει αν είναι εκ γενετής ή επίκτητη τέτοια συμπεριφορά.Ίσως και τα δύο , ανάλογα με την περίπτωση. Δεν θεραπεύεται με φάρμακα ή ψυχανάλυση γιατί το πρόσωπο αυτό δεν νιώθει πως υπάρχει ανάγκη θεραπείας. Η συμπεριφορά του είναι μονίμως η ίδια και παρόλο που προκαλεί προβλήματα στους άλλους και το ξέρει, δεν αντιλαμβάνεται πως κάνει κάποιο λάθος).

1. Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας
(Antisocial Personality Disorder)

ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΨΗ

Τους λένε Αντικοινωνικούς αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν τους αρέσουν τα πάρτυ. 'Ισα , ίσα, τους αρέσουν πολύ.Είναι τα πιο γοητευτικά και ευχάριστα στην παρέα από όλα τα βαμπίρ.Τους αρέσουν οι ακραίες εμπειρίες γι' αυτό συνήθως έχουν μια κλίση για εξαρτησιογόνες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, πολλούς ερωτικούς συντρόφους.Στις σχέσεις τους με τους άλλους είναι εκμεταλλευτικοί .Σε καμμιά περίπτωση μην τους θεωρήσετε αξιόπιστους-παρόλο που θα προσπαθήσουν να σας πείσουν.



2.Ναρκισιστική Διαταραχή Προσωπικότητας
(Narcissistic Personality Disorder)

ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ

Δυναμικοί, δημιουργικοί, συχνά επιτυχημένοι.'Εχουν την πεποίθηση ότι μόνο οι δικές τους ανάγκες πρέπει να ικανοποιηθούν. Μην περιμένετε να αναγνωρίσουν όσα κάνετε για αυτούς, απλά λατρέψτε τους! Χώρος για τις δικές σας ανάγκες δύσκολα θα βρεθεί.



3.Θεατρική Διαταραχή Προσωπικότητας
(Histrionic Personality Disorder)

ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Διαταραχή κατά βάση γυναικεία. Γυναίκες με πού προσεγμένη εμφάνιση και κάτι το δραματικό στον τρόπο που εκφράζουν συναισθήματα. Διαχειριστικές με τους άλλους ανθρώπους, παίρνουν αυτό που θέλουν με πλάγιους τρόπους.Τους αρέσει να κουτσομπολεύουν και να φτιάχνουν ιστορίες για να κινήσουν την προσοχή των παρευσκομένων.



4. Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας
(Paranoid Personality Disorder)

ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ

Καχύποπτοι στις κοινωνικές σχέσεις. Βλέπουν συνομωσίες και αρνητικές προθέσεις που κανείς άλλος δεν τις βλέπει. Τα πάτε καλά μαζί τους, μέχρι να μπείτε κι εσείς στο στόχαστρο.


5. Ψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας
(Obsessive-Compulsive Personality Disorder)

ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Υπερβολικοί σε θέματα εργασίας. 'Εντονη ανάγκη να επικρατήσει το "δίκαιο", έστω κι αν χρειαστεί να τιμωρήσουν τους διαφωνούντες.Ιδεολογική ακαμψία, θεώρηση του κόσμου με όρους "άσπρο-μαύρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ