ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

18. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η γνώση του φαινομένου και η ανίχνευση των πρώιμων σημαδιών που δείχνουν το χαρακτήρα του συγκεκριμένου ανθρώπου ή ομάδας ανθρώπων.
Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν σε επιχειρήσεις με πολλαπλά προβλήματα και κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους.
Αν όμως κάποιος εντοπίσει έγκαιρα το πράγμα έχει πολλές ελπίδες να γλυτώσει από τη φθορά της ψυχικής του υγείας.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΓΗ Ή ΕΣΤΩ Η "ΚΟΜΨΗ" ΑΛΛΑΓΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΤΗ.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1)Δες τα πρώιμα σημάδια και αν μπορείς μην συνεργαστείς από την αρχή.
2)Δείξε διεκδικητικό προφίλ.
3)Μην απομονώνεσαι. Καλλιέργησε σχέσεις με το προσωπικό (χωρίς να έχεις πουθενά απόλυτη εμπιστοσύνη), δείξε τα προσόντα σου , βρες αυτούς με τους οποίους μπορείς να έχεις καλή συνεργασία. Ακόμα και με όσους δεν ταιριάζεις , κράτα μια τυπική σχέση.Ο θύτης θα προσπαθήσει να σε φέρει αντιμέτωπο με το προσωπικό για να σε απομονώσει. Μην του κάνεις τη χάρη ακόμα κι αν κάποτε οι άλλοι δεν σου φερθούν καλά.Μην συγκρουστείς για κανένα λόγο μαζί τους.
4)Μην κάνεις σε καμμιά περίπτωση το θύτη μοναδική πηγή πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι , αν όχι εντελώς ψεύτικες, παρουσιασμένες έτσι ώστε ο θύτης να μπορεί να σε πλήξει.
5)Απόδειξε στους ανώτερούς σου την καλή σου δουλειά.
6)Καλλιέργησε σχέσεις με τους ανώτερους του θύτη στην ιεραρχία .Μην τα χαλάσεις ποτέ μαζί τους. Ίσως κάποια στιγμή σε βοηθήσουν (πχ για να αλλάξεις θέση στη δουλειά).
7)Μην αναφέρεις ανοιχτά το πρόβλημα, κατονομάζοντας το θύτη. Είναι εκδικητικός και αναίσθητος!
Στους άλλους ίσως να φανείς εσύ ο κακός.
Πιθανότατα οι ανώτεροι να μην σε υποστηρίξουν (εκτός βέβαια αν οι σχέσεις σου είναι τέτοιες με τους ανώτερους , που μπορούν να σε προστατέψουν και να σε στηρίξουν -αν και σε αυτή την περίπτωση, μάλλον δεν θα γίνεις καν στόχος).Ωστόσο μπορείς να συζητήσεις κάποια στιγμή μαζί τους και να τους ζητήσεις να απομακρυνθείς από το θύτη είτε άμεσα είτε έμμεσα.
8)Θυμίσου ότι ο θύτης συνήθως υπαινίσσεται ότι έχει παραπάνω δύναμη στο χώρο.
9)Μην παίρνεις τοις μετρητοίς τα αρνητικά σχόλια.Πολλοί από το προσωπικό πιθανόν να μην συμφωνούν με το θύτη ,αλλά απλά να παίζουν το παιχνίδι του γιατί είναι ψηλά στην ιεραρχία.
10)Μην δείξεις ποτέ φόβο για οτιδήποτε.

2 σχόλια:

Σοφία Πάνου είπε...

Πολύ δυναμικό θέμα, είναι ακριβώς όπως τα έγραψες και χειρότερα. Και ο σωστότερος τρόπος είναι η φυγή, γιατί σταματάς ν' απασχολείσαι και δηλαδή να χάνεις το χρόνο σου με προβλήματα που δεν σε αφορούν στο παραμικρό.
Δεν ήξερα ότι υπάρχει βιβλιογραφία γι' αυτό το φαινόμενο κι ότι έχει όνομα και περιγραφή. Επειδή το αντιμετώπισα πολλά χρόνια σε πολύ περίεργες συνθήκες, κάποια στιγμή άρχισα να καταλαβαίνω ότι πέρα από τα προφανή - τα συμπτώματα που αναφέρεις - η πολυετής έκθεση σε τέτοιο περιβάλλον έχει πολύ σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις. Έτσι πήρα βιβλία για την ψυχική άμυνα. Δεν τα διάβασα γιατί επέμενα ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η ψυχική ευχαρίστηση κι έτσι έκανα ένα δικό μου πρόγραμμα σπουδών και διαβάζω πανευτυχής :). Είναι μια αντιοικοικονομική ενέργεια καθώς διαθέτω 4 ώρες περίπου την ημέρα συνολικά διαβάζοντας και γράφοντας αλλά πιστεύω ότι σιγά - σιγά θα οργανώσω καλύτερα τον χρόνο μου.
Χάρηκα που υπάρχει μια σελίδα σαν τη δική σου και θάρθω να διαβάσω περισσότερα :)

Ερατώ είπε...

Σοφία ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες για την ψυχική ευχαρίστηση. Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε ένα θέμα "πλαγιομετωπικά" ή και αγνοώντας το, το λύνουμε πιο καλά.Θα το θέσω στους τρόπους αντιμετώπισης.
Τώρα προσπαθώ να κάνω γνωστή αυτή την κατάσταση- μια και ήμουν κι εγώ αποδέκτης αυτής της "εμπειρίας" αλλά είχα την πολυτέλεια να φύγω από το τοξικό εργασιακό περιβάλλον-γιατί όταν κάποιος ΞΕΡΕΙ , το αντιμετωπίζει με πιο σωστό και αποτελεσματικό τρόπο, άρα δεν τον βλάπει, ή τέλος πάντων τον βλάπτει λιγότερο.
Υ.Γ. Λες ότι δεν οργανώνεις το χρόνο σου αλλά από ότι κατάλαβα ασχολείσαι με πολλά και ποιοτικά πράγματα.Μπράβο.

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ