ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

35. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΙΑΣ






Η Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση είναι μια μορφή βίας (ψυχολογική) μια και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν και άλλες μορφές άσκησης βίας κατ΄ εξακολούθηση, από ένα άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα (θύτη) προς ένα άλλο άτομο (το στόχο).



Ο θύτης ρίχνει διάφορα δολώματα για να πιάσει στα δίχτυα του τον στόχο μια και η άσκηση της βίας κατ' εξακολούθηση στο ίδιο άτομο είναι ο σκοπός του. Η ψυχολογική βία ασκείται ή μόνη της ή σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές βίας.



Η συμπεριφορά αυτή του θύτη παγιδεύει και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον στόχο ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει.

Ας δούμε τον ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

1.Περιστατικό βίας (φυσική-σεξουαλική-ψυχολογική)
Στην ψυχολογική βία περιλαμβάνονται λεκτικές ή μη λεκτικές επιθέσεις-φωνές, γελοιοποίηση μπροστά σε άλλους, αδιαφορία.

2. Προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού
Ο θύτης ίσως απολογηθεί για το περιστατικό , υποσχεθεί πως δεν θα ξανασυμβεί, ισχυριστεί ότι αυτό που έκανε δεν ήταν και τόσο σπουδαίο, ή ίσως κατηγορήσει έμμεσα ή άμεσα το στόχο ως υπαίτιο του περιστατικού.

3. Περίοδος ηρεμίας
Ο θύτης φέρεται σαν να μην έγινε ποτέ το περιστατικό.Ο στόχος ελπίζει πως η βία δεν θα επαναληφθεί.Ο θύτης ίσως κάνει δώρα στο στόχο.

4. Περίοδος έντασης
Ο θύτης αρχίζει να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά.Ο στόχος προσπαθεί να μην κάνει κάτι και εκνευρίσει το θύτη(εδώ ο θύτης απολαμβάνει την "κυριαρχία" του πάνω στο στόχο) Ο στόχος νιώθει σαν να βρίσκεται σε κινούμενη άμμο.

5.Περιστατικό βίας-βήμα 1
Ο κύκλος κλείνει και επαναλαμβάνεται.


Ο στόχος δυσκολεύεται να ξεφύγει (κι αυτό δεν έχει σχέση με την ευφυία του) γιατί η συμπεριφορά αυτή τον έχει θυματοποιήσει. Η αντίδραση αυτή λέγεται "ταύτιση με τον επιτιθέμενο" ή "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" (βλέπε συνδέσεις).

Θα ξεφύγει μόνο αν σπάσει τον κύκλο φεύγοντας από τη σχέση με τον θύτη. Μπορεί αν θέλει να κάνει μια τελευταία δοκιμή , καταγράφοντας σε ημερολόγιο την ημερομηνία και το περιστατικό βίας και δηλώνοντας είτε στον εαυτό του είτε στον άλλον , πως αν επαναληφθεί, θα φύγει (ταυτόχρονα καλό είναι να ψάχνει πώς θα γίνει η φυγή του και ποιοι μπορούν να τον υποστηρίξουν ηθικά ή και υλικά . Σε δύσκολες περιπτώσεις , το καλύτερο είναι να φύγει "κομψά" χωρίς να το αναφέρει από πριν στο θύτη.)


Μόνο η γνώση πάνω σε θέματα ψυχολογικής βίας μπορεί να κάνει τον στόχο να αλλάξει οπτική γωνία, όπως και η αντικειμενική επισκόπηση όσων έχει ζήσει με το θύτη(το κακό είναι πως παίρνει χρόνο μέχρι να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει).

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με ξέβρασε εδώ η θάλασσα όταν πέσαμε σ'αυτήν μεθυσμένοι μετά το πάρτι της Lilith... :)
Χαίρομαι που σε συνάντησα εκεί.

Όσον αφορά στο Blog σου, πίστεψέ με, στο μέλλον θα έχω πάρα πολλά να καταθέσω...

Προς το παρών...
Χάρηκα που σε γνώσισα.

Ερατώ είπε...

Osiris!
Κι εσύ ταξιδευτής μου φαίνεσαι!
Ωραίο ήταν το πάρτυ της Lilith:)
Θα περάσω από το μπλογκ σου να δω αν περίσσεψε καθόλου ρούμι:)
Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

Ερατώ μου, σ' ευχαριστώ που πέρασες από το πάρτυ μου!
Περάσαμε ωραία! :)

Πάντως πάνω σ' αυτό που λες
"Μόνο η γνώση πάνω σε θέματα ψυχολογικής βίας μπορεί να κάνει τον στόχο να αλλάξει οπτική γωνία, όπως και η αντικειμενική επισκόπηση όσων έχει ζήσει με το θύτη"...
Όσο μικρότερος σε ηλικία είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι για το θύτη να πετύχει το στόχο του.
Επίσης ο θύτης διευκολύνεται πολύ, όταν το θύμα είναι χαρακτήρας ανασφαλής και που έχει ανάγκη την αποδοχή και τη συμπάθεια ΟΛΩΝ γύρω του!
Είναι πιο εύκολο, πιστεύω, να ξεφορτωθείς τέτοιους τύπους, αν τους αγνοήσεις επιδεικτικά!
Σε κάποιους ανθρώπους πάντως, το να βρεθούν στη δίνη μιας τέτοιας ιστορίας, μπορεί να προκαλέσει- εκτός από συναισθηματικά - και σωματικά προβλήματα!

eirini είπε...

Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει κάθε μορφή βίας από την στιγμή που θα εμφανιστεί έστω και για πρώτη φορά! Μια φορά να εκδηλωθεί, θα υπάρχει εκεί για πάντα! Για μένα δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, ούτε τρόπος θεραπείας για τέτοιες καταστάσεις! Είναι κρίμα τα θύματα να πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Δεν αλλάζει τίποτα... γίνεται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο τα πάντα επαναλαμβάνονται με κάθε λεπτομέρεια!

Το θέμα σου μ'αρέσει πάρα πολύ... αλλά καλύτερα να μην συνεχίσω γιατί είμαι απόλυτη στις αντιδράσεις μου απέναντι σε κάτι τέτοιες καταστάσεις. Και με το... βρακί μόνο θα έφευγα, αλλά βία δεν θα δεχόμουν!
Φιλάκια πολλά Ερατούλα μου!

Ερατώ είπε...

Lilith
Σίγουρα το καλύτερο είναι να αγνοήσεις τέτοιους ανθρώπους επιδεικτικά γιατί τότε αυτοί φεύγουν ψάχνοντας για πιο πρόσφορο θύμα.
Συμφωνώ απόλυτα πως η ανάγκη για αποδοχή γίνεται μια θαυμάσια παγίδα στα χέρια του θύτη.Πιστεύω πως αυτό κρύβεται πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις ψυχολογικής βίας.Το κακό είναι πως είναι δύσκολο ο στόχος βίας να το συνειδητοποιήσει αυτό.Πάντως η κοινωνική εμπειρία και το δίκτυο υποστήριξης παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.

Ερατώ είπε...

Ειρήνη!
Καλώς την!
Συμφωνώ απόλυτα.Κάποιος έλεγε για τις περιπτώσεις σωματικής βίας σε γυναίκες, πως μια γυναίκα έχει δικαίωμα μόνο μια φορά να ξεγελαστεί και να την χτυπήσουν.Την δεύτερη φορά, απλώς δεν θα είναι εκεί!
Ωστόσο οι διαταραγμένες προσωπικότητες, για κάποια παραξενιά της φύσης, έχουν ένα παμπόνηρο μυαλό!Βρίσκουν τι δολώματα θα βάλουν, τι θα πουν στη συνέχεια πώς θα φανούν και καλοί!Δεν θα το πίστευα αυτό που γράφω αν δεν είχα την τύχη να μελετήσω από κοντά ένα τέτοιο άτομο και να φάω τις "σφαλιάρες" που μου αναλογούσαν!Κουράστηκα για να καταλάβω τι συνέβαινε!Σίγουρα βέβαια όσο πιο δυναμικός και "κοινωνικά ξύπνιος" είναι κανείς , τόσο πιο εύκολα γλυτώνει από τέτοιες κακοτοπιές.

Adam The Sinner είπε...

Η Εκμετάλευση θα συνεχιστεί στα χειρότερα όσο θα αυξάνεται η ανεργία.
Εκμετάλευση σε όλες της τις μορφές...

Επισης,και σε ευρύτερους χώρους στην κοινωνία και όχι μόνο στους εργασιακούς.

Ας μην το ζήσει κανείς αυτο εύχομαι...

Ερατώ είπε...

Πρωτόπλαστε
Όντως, τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν γιατί βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην εργασιακή πραγματικότητα και στην κοινωνία.Και δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο.
Το bullying όμως είναι αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικό , γι αυτό ελπίζω.Στην ουσία δεν συμφέρει κανέναν.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους βίας είναι πνευματικά και ψυχικά ανάπηροι!
Πολύ δύσκολο να θεραπευθούν!
Όσο για τα θύματα, είτε πρέπει να τηρούν μια στάση που να απονευρώνει το ψευδοεξουσιαστικό τους σύνδρομο, ή απλά να φεύγουν...

Ερατώ είπε...

Ασκαρδαμυκτί
Ψευδοεξουσιαστικό σύνδρομο.Αυτή η φράση τα λέει όλα.
Πιστεύω πως δεν είναι δύσκολο , αλλά αδύνατο να θεραπευτούν.Δεν θεωρούν ότι έχουν ανάγκη από θεραπεία.Νομίζουν πως είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους επειδή πάντα κάποιον ξεγελούν,και δεν μπορούν να αντιληφθούν όσα τους λείπουν:την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή , τη συμπόνοια, την αμοιβαιότητα.

"ζαχαρούλα.." είπε...

Ερατώ................. πέρασα να σου αφήσω την αγάπη μου και μία μεγάλη αγκαλιά!!!!

καληνύχτα!

Ερατώ είπε...

Ζαχαρούλα!
Καλώς την και περαστικά!
Σιδερένια από δω και πέρα!
Πολλά πολλά φιλάκια και ευχές για ένα όμορφο βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Ερατώ μου,
Το bullying μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, η ανάγκη όμως κάποιων να επιβληθούν (με οποιοδήποτε τρόπο) είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μεγάλη!

Ερατώ είπε...

Lilith
Δεν διαφωνώ.Για μένα πάντως είναι ματαιοδοξία μέγιστου βαθμού.
Λένε πως η εξουσία δείχνει τον άνθρωπο.Ή μήπως δημιουργεί τη ματαιοδοξία;
'Εχω γράψει πάλι:ούτε λύκος ούτε αρνί-δέντρο θέλω να είμαι(από τραγούδι των Κατσιμιχαίων)

Leviathan είπε...

simfono distixos me ton protoplasto...poli endiaferon to post sou!!filia kai kalo sou vradi!!

Ερατώ είπε...

Leviathan
Δεν αντιλέγω.
Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φίλη μου καλή Ερατώ να μην πέσεις πάνω σε άνθρωπο με κομπλεξ που τα βγάζει σε ανθρώπους συναισθηματικούς. Η ψυχολογική βία, είναι κάτι που σε αντίθεση με τη σωματική τα τραύματα της οποία επουλώνονται, στην ψυχολογική βία, μπορεί και να μείνουν για μεγάλο διάστημα αλλά και να αποδιοργανώσουν την προσωπικότητα του θύματος. Στεναχωριέμαι για τους ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά με τον εαυτό τους σε έντονο βαθμό και αντί να αναζητήσουν βοήθεια, συνεχίζουν να τρώγονται και με τα ρούχα τους και με τους άλλους. Δεν είναι κακό να έχεις κάτι. Το κακό είναι να μην προσπαθείς να το ξεπεράσεις. Να έχουμε ένα καλό βράδυ φίλη μου!
Με αγάπη πάντα
Max

Ερατώ είπε...

Max!
Σε έψαχνα!Πρέπει να ενημερώσω τα λινκ με τα μπλογκ σου γιατί κατάργησες κάποιο και έφτιαξες ένα καινούργιο, πολύ ενδιαφέρον όπως και τα άλλα.
Όντως, κάποιοι τα βάζουν πιο εύκολα με τον εαυτό τους και αυτό είναι που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.Τον εαυτό μας απαιτείται να τον λατρεύουμε και να τον υποστηρίζουμε!Αυτό το έμαθα από τους καταχραστές εξουσίας, που παρόλα τα χάλια τους, δεν κάνουν πίσω ποτέ!(και νιώθουν και υπερήφανοι για τα προσόντα τους!)

. είπε...

'Εχεις θίξει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα Ερατώ μου.
"Θύτης" και "Θύμα" είναι οι λέξεις κλειδιά.
Και μόνο στη σκέψη ότι κάποιος είναι θύμα άρα αντικείμενο προς εκμετάλλευση το καλύτερο που έχει να κάνει είναι η φυγή.
Αρκεί φυσικά να έχει τη λογική να το συνειδητοποιήσει έγκαιρα.
Υπάρχει όμως μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων(δυστυχώς) που όντας θύματα ο εγωισμός δεν τους αφήνει να το καταλάβουν θεωρώντας(λανθασμένα) ότι είναι δέκτες συναισθημάτων, κάτι για το οποίο νοιώθουν και περήφανοι τροφοδοτώντας με αυτό το τρόπο την χαμηλή τους αυτοεκτίμιση.

Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

Ερατώ είπε...

Ανασαιμιά
Ο εγωισμός και άλλα παρόμοια συναισθήματα, αυτοπαγιδεύουν το θύμα και δεν μπορεί να δει την αλήθεια.Γι αυτό χρειάζεται ψυχρή λογική, στις περιπτώσεις αυτές, που έχουν πυροδοτηθεί λανθασμένα συναισθήματα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, με όλα και τα έχω αντιμετωπίσει και τα έχω ακούσει.
Πείτε μου για το ακόμη πιο σοβαρό φαινόμενο την προέκταση αυτού, που αναφέρεσαι σε ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ανθρώπους για την κατάσταση αυτή και σε βγάζουν εσένα τρελό και ανυπότακτο και ότι είναι σωστό να κάτσεις και να υπομένεις την χυδαιότητα και την παραφροσύνη των άλλων.

Ερατώ είπε...

Ανώνυμε
Συνήθως έτσι γίνεται, οι δικοί σου δεν σε πιστεύουν αρχικά γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Άλλωστε οι επιθέσεις είναι τόσο "λεπτές" που μόνο όποιος τις έχει ζήσει "πάνω του" μπορεί να κατανοήσει τι έχει ακριβώς γίνει.Μην σε πτοούν λοιπόν γιατι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ.Προσπάθησε να βάλεις τη λογική σου να δουλέψει για το τι πρέπει να κάνεις για να γλιτώσεις από την κατάσταση -αν υφίσταται ακόμα- και κάποια μέρα και οι δικοί σου θα καταλάβουν.Αυτή τη στιγμή δεν είναι δουλειά σου να τους πείσεις, αλλά να τονώσεις τον εαυτό σου όπως μπορείς για να θεραπεύσεις το ψυχολογικό τραύμα που πιθανόν σου έχουν δημιουργήσει.Κάνε σύμμαχο τον εαυτό σου και το χρόνο σε αυτόν τον αγώνα και γρήγορα αυτό το πρόβλημα θα έχει γίνει ανάμνηση.

Έλενα είπε...

εγώ έχω απομακρυνθεί εδώ και δυο χρόνια απ το χώρο εργασίας μου,και ακόμα παλεύω να ξεπερασω το τραύμα που μου έχει αφήσει.Δεν είναι εύκολα πράγματα !!ειδικά όταν είναι και η πρώτη σου δουλειά, είναι ακόμα χειρότερο γιατί δεν έχεις τις άμυνες για να προστατευθείς. Μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται , είσαι ήδη τραυματισμένος.

Ερατώ είπε...

Έλενα
"Μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται , είσαι ήδη τραυματισμένος".
Πολύ σοφή κουβέντα που τα λέει όλα για αυτήν την κατάσταση.
Για μένα έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και μπορώ να πω πως τα δύο επόμενα χρόνια με "κυνηγούσε" αυτή η ιστορία -σαν σκέψη και σαν συναίσθημα.Πληγωνόμουν με το παραμικρό και καθετί που μου θύμιζε την ιστορία αυτήν με γέμιζε άγχος.Μάλιστα τα χρόνια αυτά παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.Από πέρυσι όμως νιώθω πολύ καλύτερα.Νομίζω πως ο χρόνος, οι άνθρωποι που είναι πραγματικά κοντά μας, η γνώση του τι πραγματικά συνέβη και τέλος η δική μας προσωπική προσπάθεια βοηθάει να ξεπεράσουμε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει στην Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο; Είχα διαβάσει το νόμο 281 του αστικού κώδικα, έγραψα στην αφεντικίνα μου σε εμαιλ ότι ο προιστάμενος ωφείλει να εξασφαλίζει την μέγιστη απόδοση των υφισταμένων (υπονοούσα και όχι να την καταρρακώνει) και κάπως συμαζεύτηκε. Έπιασε το υπονοούμενο ότι μαζεύω στοιχείο για να την καταγγείλω κάποτε για buylling. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έστω και η ενσωμάτωση κάποια κοινοτικής οδηγίας και να γνωρίζουμε τι λέει και που.

Ευχαριστώ,

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ