ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

10. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ;

ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
(ή ΕΠΙΛΕΤΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΘΥΤΗ)

Φέρονται περισσότερο σαν πρόβατα παρά σαν άνθρωποι……




Άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα + εξουσία στα χέρια του =δημιουργία καταστροφικού περιβάλλοντος
Π.χ. Χίτλερ


1)Ο θύτης περιφέρεται στο χώρο και εκτοξεύει συγκαλυμμένες απειλές για όποιον βοηθήσει το στόχο .
2)Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την ακεραιότητα και το ηθικό κουράγιο να σταθούν ενάντια στο φαινόμενο. «Κοιτάζουν τη δουλειά τους» αντί να γίνονται «καλοί Σαμαρίτες». Συχνά ο στόχος επιλέγεται γιατί αυτός θα στεκόταν στο πλευρό του «αδύνατου».
3)Κάθε παρατηρητής νιώθει ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος πιθανός στόχος αφού βλέπει την κατάσταση.Φυσικά δεν θέλει να το διακινδυνεύσει, με το να πάρει θέση ενάντια στο θύτη.
4)Συνήθως ο θύτης έχει στενές σχέσεις με τον διευθυντή της εταιρίας και μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το προσωπικό (ή υπαινίσσεται πως μπορεί….)
5)Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ενήμεροι για το φαινόμενο του εκφοβισμού και συχνά ρίχνουν το φταίξιμο στο στόχο που δεν αμύνεται (δεν μπορούν να φανταστούν ότι αν ο στόχος αντιδράσει δυναμικά και διεκδικήσει τα δικαιώματά του τότε ο θύτης θα περάσει στη φάση 3 και θα τον εκδιώξει από τη δουλειά του. Πόσοι άραγε έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τη δουλειά τους χωρίς να τους νοιάζει; ).
6)Οι συνάδελφοι δεν είναι ενήμεροι για καταστάσεις ψυχολογικής βίας οπότε αρκετοί δεν κατανοούν τι συμβαίνει και απλά διασκεδάζουν με τα χαριτωμένα κουτσομπολιά του «καλού συναδέλφου» που «είναι τόσο ευχάριστος στην παρέα».
7)Πολλοί περιορίζονται να πουν «δεν ήξερα τι να κάνω» ή «ένιωσα ότι δεν υποστήριξα τον συνάδελφο όσο έπρεπε». Αυτά βέβαια είναι περισσότερο δικαιολογίες για την αδιαφορία που δείχνουν.
8)Το περιβάλλον της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι τέτοιο όπου δεν υπάρχει καθόλου εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων – ο καθένας νιώθει πως πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του από τους άλλους.
9)Σε τέτοια περιβάλλοντα η κακοήθης αυτή συμπεριφορά θεωρείται «φυσιολογική».
10)Οι συνάδελφοι δεν θέλουν να διακινδυνέψουν την θέση και το κύρος τους στην επιχείρηση για το πρόβλημα κάποιου άλλου.
11)Οι συνάδελφοι δεν είναι «φίλοι». Δεν επέλεξε ο ένας τον άλλον, απλά έτυχε να βρίσκονται εκεί .
12)Ο εκφοβισμός (bullying) είναι μια σειρά από συχνά δυσδιάκριτα περιστατικά που πολλές φορές και ο ίδιος ο στόχος δεν είναι βέβαιος αν ειπώθηκαν ή έγιναν για να τον πλήξουν – πόσο μάλλον οι άλλοι που δεν τα ζουν στον εαυτό τους. Βέβαια σίγουρα ξέρουν μια και το κύριο όπλο του θύτη είναι το «άκακο κουτσομπολιό» εις βάρος του στόχου το οποίο για να γίνει έχει την ανάγκη ακροατηρίου –φιλοθεάμονος κοινού……..
13)Ο θύτης υπερέχει στο ταλέντο της εξαπάτησης από έναν κοινό νου. Μην ξεχνάμε ότι σαν όλα τα βαμπίρ είναι γοητευτικός και μιμείται την ανθρώπινη ζεστασιά. Πρέπει να τον ξέρει πολύ καλά κάποιος για να μην ξεγελαστεί από τα ύπουλα ψυχολογικά παιχνίδια που παίζει. Άλλωστε ο μέσος άνθρωπος δεν θα ασχολούνταν ποτέ με κάτι τέτοιο και του είναι δύσκολο να πιστέψει πως κάποιος άλλος το κάνει.
14)Ο θύτης παίζει το ρόλο του θύματος που «δεν τον βοηθάει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος και αναγκάζεται αυτός ο καημένος να δουλεύει παραπάνω κτλ κτλ» οπότε προκαλεί τη συμπάθεια των άλλων για το πρόσωπό του και δίνει λανθασμένη εικόνα για το στόχο.
15)Ο θύτης ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να φέρονται με ανήθικο τρόπο μεταξύ τους πχ. να κατηγορεί ο ένας τον άλλον ή να «εκμαιεύει» πληροφορίες ο ένας από τον άλλον και να τις χρησιμοποιεί εις βάρος του - δυστυχώς αυτά τα χαρακτηριστικά εξαπλώνονται καθώς ο απλός εργαζόμενος τείνει να προσπαθεί να ευχαριστήσει αυτούς που έχουν εξουσία πάνω του .
16)Οι συνάδελφοι συχνά γίνονται όργανα του θύτη για να "τιμωρηθεί" ο στόχος για κάποια «ανυπακοή» του οπότε είναι δύσκολο μετά να έχουν καλή σχέση μαζί του .
17)Όταν οι συνάδελφοι βλέπουν σύγκρουση προτιμούν να πάρουν το μέρος του «δυνατού» ή στην καλύτερη περίπτωση να μην πάρουν θέση , για να επιβιώσουν.
18)Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ικανοποίηση με το να βλέπουν κάποιον σε μειονεκτική θέση και αυτό τους κάνει «συνενόχους» του θύτη.
19)Κάποιοι δυστυχώς βρίσκουν το γεγονός αστείο.
20)Ο θύτης προσπαθεί να πείσει τους παρευρισκόμενους αλλά και τον ίδιο το στόχο πως αξίζει την συμπεριφορά που λαμβάνει.

4 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Οι συνάδελφοι δεν είναι ενήμεροι και έχουν μερίδιο ευθύνης. Αλλά σε επιχειρεις άνω των 50 ατόμων, είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να υπάρχει τεχνικός ασφαλείας και υγείας. Αυτός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει το προσωπικό και να είναι σε άμεση επαφή με τον Ιατρό εργασίας.
Ο Ιατρός εργασίας περνάει μιά φορά , τουλάχιστον τον μήνα και είναι υπεύθυνος και για την ψυχική υγεία και για τησ συμπεριφορά των προιστάμένωμ. Τα συμβάντα πρέπει να καταγράφονται σε βιβλίο και να το υπογράφει ο Δ/ντής , στο τέλος του μήνα. Άμα τα ξέρεις να γίνονται πές το μου και μένα..
Γιατί αν γραφτεί κάτι μιά δυό φορές τότε καθίσταται υπευθυνος ο Δ/ντης και μετα' αναλάμβάνει η επιθεώρηση εργασίας.
καλά και αυτοί...

Ερατώ είπε...

Κι εγώ από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι ανώτεροι ή ξέρουν και κάνουν την πάπια, η δεν ενδιαφέρονται , οπότε είναι δύσκολο να υποστηριχτεί ο στόχος.
Οι συνάδελφοι σε γενικές γραμμές "δεν θέλουν να ανακατευτούν", οπότε το παιχνίδι είναι καλά στημένο εις ΄βάρος του στόχου.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αντιμετωπίζω έντονη επιθετικότητα από την Προϊσταμένη μου (μιλάμε για δημόσιο) .
Από τότε που έπιασα δουλειά, συμβαίνει αυτό και δεν έχει αλλάξει..
Είμαι γεμάτη θυμό και δεν ξέρω πως να το χειριστώ!
Οι συνάδελφοι, συνήθως δεν παίρνουν το μέρος μου γιατί την ξέρουν ότι είναι κακιά , και δεν θέλουν να εμπλακούν με αυτή την γυναίκα με την τόσο κακότροπη συμπεριφορά!
Δεν ξέρω τι να κάνω πια!

Έλενα

Ερατώ είπε...

Ανώνυμε!
Τι μου θυμίζεις τώρα!
Προσπάθησε να μη σε επηρεάζει -είναι δυνατό ως ένα σημείο- μην περιμένεις πολλά από αυτήν και από τους συναδέλφους οι οποίοι επιλέγουν απλά να σωθούν οι ίδιοι όταν δεν παίρνουν το μέρος σου και αν είναι δυνατόν άλλαξε πόστο ή περιοχή δουλειάς...

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ