ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

12. ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ (PTSD)

Ο στόχος λοιπόν μπαίνει σε μια κατάσταση στρες γιατί δεν ξέρει αν πρέπει να μείνει ή να φύγει, τι από τα δύο είναι το μικρότερο κακό. Δεν ξέρει επίσης τι μπορεί να διορθώσει και τι όχι. Όλα γίνονται με διφορούμενο τρόπο και για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς.
Κάποια στιγμή συνήθως φεύγει (αυτή είναι η καλύτερη λύση όπως θα δούμε σε άλλη ανάρτηση σχετική με τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης- γιατί μακριά από το τοξικό περιβάλλον μπορεί πιο εύκολα να ανακτήσει την προσωπική του δύναμη )
Τότε συμβαίνει το εξής περίεργο: παρά την ανακούφιση που νιώθει, πολλά από τα συμπτώματα του στρες επιδεινώνονται .

Αυτό είναι σύνηθες αποτέλεσμα μετά από κάθε τραυματικό γεγονός ή μακροχρόνια έκθεση σε στρες (πχ. παρουσία σε σοβαρό ατύχημα, φυσική καταστροφή, συμμετοχή στο πεδίο της μάχης, θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, και στόχοι του εκφοβισμού στον εργασιακό ή άλλο χώρο).
Οι ψυχολόγοι ονομάζουν την κατάσταση ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ή ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ (Post Traumatic Stress Disorder-PTSD) ή κάποιες φορές Σύνθετο Μετατραυτικό Στρες (Complex PTSD, C- PTSD) όταν έχει προέλθει από μακροχρόνια έκθεση σε τοξικό περιβάλλον όπως στο bulllying.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ.
Ο στόχος έχει την αίσθηση ότι "κινδυνεύει να τρελαθεί" αλλά ευτυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ψυχολογική του διάθεση είναι κλονισμένη από το τραύμα και χρειάζεται χρόνο και νέες εμπειρίες για να το ξεπεράσει.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ
1)κατάθλιψη
2)αίσθημα ματαιότητας
3)έντονα φλασμπακ των τραυματικών γεγονότων
4)υπερένταση
5)δυσκολία στη διαχείριση έντονων συναισθημάτων (υπερβολικές εκρήξεις θυμού, εναλλαγές της διάθεσης, ξέσπασμα σε κλάματα)
6)έντονη ανάγκη για εκδίκηση (η καλύτερη εκδίκηση είναι ο στόχος να ξαναφτιάξει τη ζωή του και να ξεπεράσει το συμβάν)
7)αίσθημα ανημπόριας για κάποιες στιγμές, παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο συμβάν που να δικαιολογεί την ένταση αυτού του αισθήματος

Το μετατραυματικό στρες μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια μετά το τραυματικό γεγονός.
Θεραπεύεται με την πάροδο του χρόνου , με τη συνειδητή προσπάθεια του στόχου να ξεπεράσει την κατάσταση και να μην κάνει κακό στον εαυτό του και ίσως και με τη βοήθεια ψυχολόγου.
Βοηθούν επίσης τα βιβλία αυτοβοήθειας, το κοινωνικό σύστημα υποστήριξης του στόχου (φίλοι, συγγενείς) και αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της αυτοεκτίμησης του στόχου (χόμπυ, αθλητισμός, προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους, νέες κοινωνικές επαφές) .
ΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:
Λέγεται stay grounded και σημαίνει πως όταν αρχίσουν οι σκέψεις οι σχετικές με το τραυματικό γεγονός, σκέφτεσαι ότι στέκεσαι γερά πάνω στο έδαφος και ταυτόχρονα στρέφεις την προσοχή σου σε κάτι που έχεις να κάνεις τη σημερινή μέρα ή οργανώνεις μια ευχάριστη δραστηριότητα. Αν οι σκέψεις επιμένουν, δεν απελπίζεσαι, απλά περιμένεις να φύγουν! Σιγά σιγά εξασθενούν και έρχονται όλο και πιο σπάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ