ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

14. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ


  • Η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη. Η κακία μπορεί να της επιτεθεί , η άγνοια ίσως να την χλευάσει, αλλά στο τέλος Η ΑΛΗΘΕΙΑ θα λάμψει.
    Winston Churchill


1)Ο στόχος έχει την ευθύνη για ό,τι συνέβη γιατί επέτρεψε στο θύτη να συμπεριφερθεί έτσι
ΛΑΘΟΣ: Ο θύτης έχει πολλά όπλα για να χρησιμοποιήσει ενάντια στο στόχο , και τα εκμεταλλεύεται όλα στο έπακρο. Ας δούμε μερικά:
*είναι πιο παλιός στο χώρο και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις-συνήθως έχει και κλίκα "ομοϊδεατών" που τον βοηθούν στο "έργο" του
*είναι ανώτερος στην ιεραρχία άρα ο στόχος εξαρτάται εργασιακά από αυτόν
*έχει το χάρισμα να μην σέβεται τους άλλους, άρα δεν νικιέται με καλούς τρόπους, δεν νιώθει καμμιά ευγνωμοσύνη για όσα του προσφέρουν και δεν διστάζει να συκοφαντήσει
*έχει δοκιμάσει και τελειοποιήσει το "παιχνίδι " του σε μια σειρά προηγούμενων στόχων
*δεν μετανιώνει για όσα κάνει και χαίρεται με το να δημιουργεί προβλήματα στους άλλους
*είναι υποκριτής σε απίστευτο βαθμό

Το "φταίξιμο" του στόχου είναι ότι με τα γνωστικά μέσα που διαθέτει τη συγκεκριμένη στιγμή , δεν "βλέπει" τον πραγματικό χαρακτήρα του θύτη και νομίζει πως μπορεί να συνεργαστεί μαζί του σε ένα δίκαιο παιχνίδι. Για να βγει αυτό το συμπέρασμα βέβαια έχει "δουλέψει" ο θύτης με την διφορούμενη συμπεριφορά του.

2)Δεν είναι εκφοβισμός , είναι "δυναμική διαχείριση προσωπικού"
ΛΑΘΟΣ:Καμιά διαχείριση δεν είναι δυναμική όταν γονατίζει τον άλλον με ύπουλα μέσα και προσβάλλει την προσωπικότητά του. Σε τελική ανάλυση δεν είναι και αποτελεσματική για την επιχείρηση μια και η παραγωγικότητα του εργαζόμενου τελικά μηδενίζεται κάτω από τις πιέσεις.

3)Δεν είναι εκφοβισμός , είναι σύγκρουση μεταξύ προσώπων
ΛΑΘΟΣ: Καταρχήν τα πρόσωπα έχουν άνιση δύναμη στην επιχείρηση.Ο θύτης δεν κινδυνεύει από το στόχο.Έπειτα συνήθως δεν υπάρχει καν ανοιχτή σύγκρουση αλλά ύπουλα , πισώπλατα χτυπήματα του θύτη.Αν δημιουργηθεί σύγκρουση, είναι "στημένη" από το θύτη γιατί βλέπει ότι ο στόχος "κατάλαβε" και θέλει να τον "ξεφορτωθεί" και να φανεί σαν να φταίει ο στόχος.

4)Ο στόχος έχει αδύνατο χαρακτήρα ή δεν μπορεί να σταθεί κοινωνικά
ΛΑΘΟΣ: Ο στόχος συνήθως έχει εργαστεί σε άλλα περιβάλλοντα χωρίς να έχει "κοινωνικά προβλήματα". Εδώ έχει γιατί τα δημιουργεί ο θύτης, μια και θέλει να τον αποδυναμώσει και να τον απομονώσει στο χώρο.Μια προσεκτική ματιά στα επαναλαμβανόμενα "τυχαία σχόλια " για τον στόχο και εύκολα βλέπουμε πως δεν πρόκειται για τα συνήθη σχόλια μεταξύ συναδέλφων αλλά για οργανωμένη συκοφάντηση. Αν μάλιστα συμφωνούν και ένας ή δύο φίλοι του, ένα έμπειρο μάτι διακρίνει εύκολα τη σκοπιμότητα.

5)Ο στόχος έχει "ψυχολογικά προβλήματα"
ΛΑΘΟΣ: Δεν είχε, αλλά απέκτησε μια συμπεριφορά υπερβολικής επαγρύπνισης και δυσπιστίας λόγω της κακομεταχείρισης στην οποία υποβάλλεται , πολλές φορές και για χρόνια. Ευτυχώς δεν κινδυνεύει να "τρελαθεί" αλλά το χρόνιο στρες είναι πιθανό να του δημιουργήσει προβλήματα στην ψυχική του διάθεση. Επίσης η ένταση που νιώθει  λόγω του στρες ίσως φανεί αφύσικη στους άλλους.
Όταν όμως ενημερωθεί για την κατάσταση, μπορεί να κερδίσει τη χαμένη του ηρεμία και να αλλάξει πολλά πράγματα προς δικό του όφελος.

6)Αν κάποιος είναι καλός στη δουλειά του δικαιώνεται
ΛΑΘΟΣ: Δεν συμβαίνει αυτό όταν έχει δημιουργηθεί εις βάρος του τέτοιο τοξικό περιβάλλον....Η διεύθυνση δεν ασχολείται με "τέτοια " θέματα, το προσωπικό παίρνει το μέρος του θύτη (είδαμε γιατί) και ο στόχος αποδυναμωμένος και αποκαρδιωμένος αναρρωτιέται αν υπάρχει κάτι να κάνει για να διορθώσει τα αδιόρθωτα.....

7)Ο θύτης έχει υψηλή αυτοεκτίμηση
ΛΑΘΟΣ: Στην πραγματικότητα νιώθει ανεπαρκής και στις περισσότερες περιπτώσεις η προσωπική του ζωή δεν είναι σε καλή κατάσταση. Γι' αυτό προβάλλει τις προσωπικές του ανεπάρκειες πάνω στους άλλους.
Προσοχή όμως: Πιστεύει πως είναι ανίκητος και θέλει να έχει αυτός την τελευταία λέξη σε μια διένεξη . Γι' αυτό πρέπει να του λέμε ναι....

8) Ο θύτης είναι καλός, απλά είναι λίγο κουτσομπόλης.....
ΛΑΘΟΣ: Εδώ δεν μιλάμε για το "φυσιολογικό" κουτσομπολιό που συμβαίνει λίγο πολύ σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα αλλά το συνεχές και συντονισμένο κουτσομπολιό που προσπαθούν να το περάσουν σαν "αυθόρμητο". Η κύρια διαφορά είναι στο γεγονός ότι τα σχόλια είναι επαναλαμβανόμενα και κακοήθη. Αν ένας παρατηρητής προσέξει, θα διαπιστώσει ότι τέτοια σχόλια δεν γίνονται μόνο για το στόχο αλλά και για άλλα πρόσωπα που δεν συμπαθεί ο θύτης και ίσως και η παρέα του.'Ενα άλλο χαρακτηριστικό του ύπουλου παιχνιδιού είναι ότι έντεχνα "ενημερώνουν" τον στόχο ότι "τον κάνουν ρόμπα"(θα δούμε παρακάτω αναλυτικά τους λόγους).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ