ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

5. ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Bullying είναι η συνεχής κακοήθης συμπεριφορά προς έναν εργαζόμενο με σκοπό να πληγεί η αξιοπρέπειά του και να ασκηθεί έλεγχος στις κινήσεις του.
Το να φύγει ο στόχος δεν είναι αυτοσκοπός, γι' αυτό σε χώρους όπου το προσωπικό είναι ίδιο για χρόνια (πχ δημόσιοι οργανισμοί) το "παιχνίδι΄" αυτό παίζεται για χρόνια. Στη συνέχεια θα δούμε σε ποιες περιπτώσεις ο θύτης αποφασίζει να εκδιώξει τον στόχο.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του bullying είναι ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση προσώπων ή συμφερόντων. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο αντικειμενικό όφελος για τον θύτη. Ο θύτης παίζει αυτό το παιχνίδι "αφιλοκερδώς" (μαζί με πιθανούς συνενόχους), για να ικανοποιήσει τον ψυχισμό του (θα δούμε πιο κάτω τα χαρακτηριστικά του ψυχισμού αυτού) ή σε άλλη περίπτωση γιατί πιστεύει πως έτσι του προσδίδεται ένας "αέρας εξουσίας".

Mobbing είναι πάλι κακοήθης συμπεριφορά από έναν εργαζόμενο ή από ομάδα εργαζομένων με σκοπό να διωχτεί ο στόχος ,είτε για λόγους ανταγωνισμού είτε γιατί η εταιρία θέλει να απαλλαγεί από πλεονάζον προσωπικό χωρίς να κάνει απολύσεις.

Harassment είναι η παρενόχληση που στηρίζεται σε κάποια "διαφορετικότητα" που έχει ο εργαζόμενος-στόχος (στη φυλή, στη θρησκεία, στον σεξουαλικό προσανατολισμό , σε κάποια σωματική δυσλειτουργία αλλά ίσως και στην εμφάνιση ή στον τρόπο ζωής του). Η παρενόχληση αυτή προβλέπεται από τον νόμο ώστε να μην δέχεται κάποιος αρνητική συμπεριφορά εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητάς του.

Ωστόσο, το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι , να δημιουργηθεί νόμος που να αποτρέπει κάθε μορφή παρενόχλησης με όποιον τρόπο και αν γίνεται , και για οποιονδήποτε λόγο.

Το bullying είναι το πιο αξιοσημείωτο γιατί είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό, δεν έχει λογική εξήγηση και είναι δυστυχώς αποτελεσματικότατο στο να βλάψει την ψυχική ηρεμία του στόχου (θα δούμε παρακάτω πώς- πάντως, δεν προκαλεί ψυχική πάθηση αλλά ψυχολογικό τραύμα).

Η δράση του bullying πάνω στους ανυποψίαστους εργαζόμενους-στόχους είναι διαβρωτική , δηλαδή έχει αθροιστικές συνέπειες στην ψυχική ηρεμία τους, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές, παρά μόνο όταν έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα και έχουν αποσταθεροποιήσει τον ψυχικό τους κόσμο.
Οι βλάβες αποκαθίστανται αλλά μετά τη συνειδητοποίηση του τι έχει συμβεί και με αρκετή προσπάθεια από τον στόχο και το υποστηρικτικό περιβάλλον που αυτός διαθέτει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλοί ορίζουν διαφορετικά αυτές τις έννοιες θεωρώντας ταυτόσημες τις έννοιες bullying και mobbing ενώ άλλοι ονομάζουν και τις τρεις περιπτώσεις ως harassment. Άλλοι πάλι δίνουν διαφορετικά ονόματα όπως workplace violence ή psychological violence .
Πάντως όλες αυτές οι συμπεριφορές έχουν το κοινό στοιχείο ότι κάποιος ή κάποιοι επιτίθενται σκόπιμα και συστηματικά σε έναν εργαζόμενο-στόχο.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

"Η Nicole Aubert μιλάει για τη δουλειά που πραγματοποίησε στο γαλλικό ταχυδρομείο, μια δημόσια επιχείρηση υπό ριζική αναδιάρθρωση, στο πλαίσιο της οποίας τα φαινόμενα εξουσίας, βίας και πόνου ήταν ιδιαίτερα έντονα. Πώς μπορεί η επιχείρηση να μην απαξιώνει τους υπαλλήλους της, να τους κάνει να ταυτίζονται θετικά με τον χώρο εργασίας; Πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι που περιθωριοποιούνται, που «μπαίνουν στο ψυγείο»; Τι αποτελέσματα έχει η εφαρμογή μιας προστατευτικής λογικής όπου οι εργαζόμενοι δεν χάνουν μεν τη δουλειά τους, αισθάνονται όμως άχρηστοι και περιττοί; Η Dominique Lhuilier αναλύει μια σειρά τέτοιες περιπτώσεις που απεικονίζουν ανάγλυφη τη συμβολική βία ενός κοινωνικού θανάτου"

Ενα απο τα 46 κείμενα που παρουσιάστηκαν στο τρίτο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Κοινωνιολογίας και Ψυχοκοινωνιολογίας στις Σπέτσες το Μάιο του 1999 και παρουσιάζονται στο δίτομο βιβλίο που επιμελήθηκε ο ΚΛΗΜΗΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ.
Απο το άρθρο οι άλλοι που πληγώνουμε της ΘΑΛΕΙΑΣ ΔΡΑΓΩΝΑ καθηγήτριας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ( ΒΗΜΑ 21/09/2003)

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ