ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
(ή ΕΠΙΛΕΤΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΘΥΤΗ)
Φέρονται περισσότερο σαν πρόβατα παρά σαν άνθρωποι……
Άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα + εξουσία στα χέρια του =δημιουργία καταστροφικού περιβάλλοντος
Π.χ. Χίτλερ
1)Ο θύτης περιφέρεται στο χώρο και εκτοξεύει συγκαλυμμένες απειλές για όποιον βοηθήσει το στόχο .
2)Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την ακεραιότητα και το ηθικό κουράγιο να σταθούν ενάντια στο φαινόμενο. «Κοιτάζουν τη δουλειά τους» αντί να γίνονται «καλοί Σαμαρίτες». Συχνά ο στόχος επιλέγεται γιατί αυτός θα στεκόταν στο πλευρό του «αδύνατου».
3)Κάθε παρατηρητής νιώθει ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος πιθανός στόχος αφού βλέπει την κατάσταση.Φυσικά δεν θέλει να το διακινδυνεύσει, με το να πάρει θέση ενάντια στο θύτη.
4)Συνήθως ο θύτης έχει στενές σχέσεις με τον διευθυντή της εταιρίας και μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το προσωπικό (ή υπαινίσσεται πως μπορεί….)
5)Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ενήμεροι για το φαινόμενο του εκφοβισμού και συχνά ρίχνουν το φταίξιμο στο στόχο που δεν αμύνεται (δεν μπορούν να φανταστούν ότι αν ο στόχος αντιδράσει δυναμικά και διεκδικήσει τα δικαιώματά του τότε ο θύτης θα περάσει στη φάση 3 και θα τον εκδιώξει από τη δουλειά του. Πόσοι άραγε έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τη δουλειά τους χωρίς να τους νοιάζει; ).
6)Οι συνάδελφοι δεν είναι ενήμεροι για καταστάσεις ψυχολογικής βίας οπότε αρκετοί δεν κατανοούν τι συμβαίνει και απλά διασκεδάζουν με τα χαριτωμένα κουτσομπολιά του «καλού συναδέλφου» που «είναι τόσο ευχάριστος στην παρέα».
7)Πολλοί περιορίζονται να πουν «δεν ήξερα τι να κάνω» ή «ένιωσα ότι δεν υποστήριξα τον συνάδελφο όσο έπρεπε». Αυτά βέβαια είναι περισσότερο δικαιολογίες για την αδιαφορία που δείχνουν.
8)Το περιβάλλον της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι τέτοιο όπου δεν υπάρχει καθόλου εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων – ο καθένας νιώθει πως πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του από τους άλλους.
9)Σε τέτοια περιβάλλοντα η κακοήθης αυτή συμπεριφορά θεωρείται «φυσιολογική».
10)Οι συνάδελφοι δεν θέλουν να διακινδυνέψουν την θέση και το κύρος τους στην επιχείρηση για το πρόβλημα κάποιου άλλου.
11)Οι συνάδελφοι δεν είναι «φίλοι». Δεν επέλεξε ο ένας τον άλλον, απλά έτυχε να βρίσκονται εκεί .
12)Ο εκφοβισμός (bullying) είναι μια σειρά από συχνά δυσδιάκριτα περιστατικά που πολλές φορές και ο ίδιος ο στόχος δεν είναι βέβαιος αν ειπώθηκαν ή έγιναν για να τον πλήξουν – πόσο μάλλον οι άλλοι που δεν τα ζουν στον εαυτό τους. Βέβαια σίγουρα ξέρουν μια και το κύριο όπλο του θύτη είναι το «άκακο κουτσομπολιό» εις βάρος του στόχου το οποίο για να γίνει έχει την ανάγκη ακροατηρίου –φιλοθεάμονος κοινού……..
13)Ο θύτης υπερέχει στο ταλέντο της εξαπάτησης από έναν κοινό νου. Μην ξεχνάμε ότι σαν όλα τα βαμπίρ είναι γοητευτικός και μιμείται την ανθρώπινη ζεστασιά. Πρέπει να τον ξέρει πολύ καλά κάποιος για να μην ξεγελαστεί από τα ύπουλα ψυχολογικά παιχνίδια που παίζει. Άλλωστε ο μέσος άνθρωπος δεν θα ασχολούνταν ποτέ με κάτι τέτοιο και του είναι δύσκολο να πιστέψει πως κάποιος άλλος το κάνει.
14)Ο θύτης παίζει το ρόλο του θύματος που «δεν τον βοηθάει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος και αναγκάζεται αυτός ο καημένος να δουλεύει παραπάνω κτλ κτλ» οπότε προκαλεί τη συμπάθεια των άλλων για το πρόσωπό του και δίνει λανθασμένη εικόνα για το στόχο.
15)Ο θύτης ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να φέρονται με ανήθικο τρόπο μεταξύ τους πχ. να κατηγορεί ο ένας τον άλλον ή να «εκμαιεύει» πληροφορίες ο ένας από τον άλλον και να τις χρησιμοποιεί εις βάρος του - δυστυχώς αυτά τα χαρακτηριστικά εξαπλώνονται καθώς ο απλός εργαζόμενος τείνει να προσπαθεί να ευχαριστήσει αυτούς που έχουν εξουσία πάνω του .
16)Οι συνάδελφοι συχνά γίνονται όργανα του θύτη για να "τιμωρηθεί" ο στόχος για κάποια «ανυπακοή» του οπότε είναι δύσκολο μετά να έχουν καλή σχέση μαζί του .
17)Όταν οι συνάδελφοι βλέπουν σύγκρουση προτιμούν να πάρουν το μέρος του «δυνατού» ή στην καλύτερη περίπτωση να μην πάρουν θέση , για να επιβιώσουν.
18)Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ικανοποίηση με το να βλέπουν κάποιον σε μειονεκτική θέση και αυτό τους κάνει «συνενόχους» του θύτη.
19)Κάποιοι δυστυχώς βρίσκουν το γεγονός αστείο.
20)Ο θύτης προσπαθεί να πείσει τους παρευρισκόμενους αλλά και τον ίδιο το στόχο πως αξίζει την συμπεριφορά που λαμβάνει.
Μια νύχτα Μαγική
-
Μια νύχτα μαγική – Στίχοι Βασίλης Πουλημενάκος – Μουσική Γιώργος
Καρτσωνάκης Οι νύχτες μέσα από το διάφανο τούλι τους παίζουν τα δικά τους
παιχνίδια, έχουν...
Πριν από 4 εβδομάδες