ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

6. ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Φάση 1
Ο στόχος επιλέγεται , συνήθως δύο έως δεκατέσσερις μέρες μετά την αποχώρηση του προηγούμενου στόχου. Ο θύτης ενημερώνει τους τυχόν συνενόχους του .
Φάση 2
Ο θύτης δημιουργεί ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον για την ψυχική υγεία του στόχου.Ο στόχος απομονώνεται κοινωνικά, υποτιμούνται οι ικανότητές του στην εργασία αλλά και σε άλλα θέματα άσχετα με την εργασία , συκοφαντείται, γίνεται αντικείμενο υποτιμητικών σχολίων.
Παράλληλα ο θύτης δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα για το στόχο- μια διαδικασία που μοιάζει με υπνωτισμό του στόχου, δημιουργώντας του σύγχυση και αίσθημα αδυναμίας.Έτσι ο στόχος έχει μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για τους σκοπούς του θύτη απέναντί του.
Φάση 3
Κάποια στιγμή ο στόχος συνειδητοποιεί τι συμβαίνει. Αν όμως το ανακοινώσει στο θύτη ή του ζητήσει ευθύνες, συχνά ο θύτης καταστρέφει την παρουσία του στόχου στον εργασιακό χώρο (δίνει αρνητικές πληροφορίες στη διεύθυνση με σκοπό την απομάκρυνση του στόχου ή δημιουργεί συνθήκες ώστε να δυσκολευτεί κι άλλο η θέση του στον χώρο, ή επιλέγει να συγκρουστεί πλέον ανοιχτά μαζί του ρίχνοντας το φταίξιμο στο στόχο – ώστε να έχει λόγο να τον απομακρύνει).
Φάση 4
Στην περίπτωση όπου για κάποιο λόγο ο στόχος δεν απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας εξαιτίας της φάσης 3, ο θύτης στρέφει κάπου αλλού το ενδιαφέρον του στόχου και των ανωτέρων στην ιεραρχία με σκοπό να μην του αποδοθούν ευθύνες. Πολλές φορές παίζει το ρόλο του θύματος-«εγώ ο καημένος, δεν ήθελα…..».

Στη συνέχεια μπαίνει πάλι στην Φάση 2, εκτός αν ο στόχος φύγει , οπότε μπαίνει στη Φάση 1 προς αναζήτηση καινούργιου στόχου…….(δύο έως δεκατέσσερις μέρες μετά…..).


Απίστευτο κι όμως αληθινό…….

Το σενάριο αυτό συμβαίνει ίδιο και απαράλλαχτο σε όλες τις χώρες, όλες τις εποχές . Δεν έχει να κάνει με πολιτιστική ταυτότητα λαού.Έχει να κάνει με μια ανθρώπινη διαστροφή.......

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι κρίμα που δεν μπόρεσα να τ αποφύγω. Έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα σ εμένα, απλώς γλύτωσα μερικές φορές, είχε στραφεί σε άλλους. Το θέμα είναι πως λόγω άτυχων συγκυριών είμαι εκτός εργασίας. Εκείνος εκδιώχθηκε, αφού κατάφερε πρώτα να πάρει προαγωγή, για τις παρανομίες που έκανε.
Οι τέσσερις φάσεις του εκφοβισμού θάπρεπε να είναι το ευαγγέλιο του κάθε νεοεισερχόμενου στην δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΑΡΓΑ ΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ.ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΩ.ΟΙ ΣΠΟΝΤΕΣ ΠΑΝΕ ΣΑΝ ΣΑΪΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ;ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ Η΄ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΙΣΟΥΝ;

Ερατώ είπε...

Δυστυχώς είναι δύσκολο να το αποφύγεις.
Μπορείς να μη δίνεις καμιά σημασία στις σπόντες, ή σε μερικές να συμφωνείς με χιουμοριστικό τρόπο.
Συνήθως αυτά γίνονται για εκφοβισμό (bullying) αλλά μερικές φορές είναι μπορεί να θέλουν και να διώξουν.
Εσύ όμως να μην ξεχνάς ότι αφού δεν σου λένε καθαρά να φύγεις, έχεις το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να είσαι εκεί όχι για να ακούς αυτά που λένε αλλά για τους δικούς σου λόγους.
Σκοπός των σχολίων είναι να "χτυπήσουν" πάνω στο ψυχολογικό τραύμα που ίσως να έχουν ήδη δημιουργήσει.
Θέλει δύναμη για να σταθείς αλλά αξίζει να το κάνεις για να μην τους περάσει.
Επειδή φαντάζομαι πως ζεις δύσκολες στιγμές, προσπάθησε να εμπλουτίσεις την εκτός δουλειάς ζωή σου ώστε να πάρεις δύναμη από άλλες εμπειρίες και να μην επικεντρώνεσαι στις αρνητικές εμπειρίες. Προσπάθησε να βρεις συμμάχους στη δουλειά, σίγουρα θα υπάρχουν , αλλά μη μιλήσεις εύκολα ανοιχτά για το θέμα (επικίνδυνο).
Δείξε ψυχραιμία και θάρρος και όλα θα φτιάξουν κάποια στιγμή.
Αν θέλεις γράψε μου και στο mail
eratw15@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

Σε χωρο εργασίας που δουλεύουν πολλά άτομα γίνεται αυτό γιατί κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των υπεύθυνων σε βάρος άλλων πόσο κρίμα για τους υπεύθυνους που αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές και επιβραβεύουν αυτά τα άτομα.Όλο ξεκινάει απο τη στάση που κρατάει κάθε ανώτερος σε κάποια επιχειρηση, άξιοι και αυτοί που τους επιλέγουν και τους τοποθετούν στην επιχειρησή τους αγνοώντας το οικονομικό κόστος γι αυτό όλες οι επιχειρήσεις δηλώνουν πτώχευση η μια μετά την άλλη. Δυστυχώς είναι η νοοτροπία του Έλληνα όποιος δουλεύει δεν πάει μπροστά, πρέπει να γλύφει για να επιβιώσει ....

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ