ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

28. ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ



Από τη στιγμή που ο στόχος αμφισβητήσει την αξιοπιστία του θύτη, θα βρει λύσεις για να προστατέψει τον εαυτό του.

(G. & R. Namie)

Να συνοψίσουμε:
Η Εργασιακή Παρενόχληση ή Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση (Workplace Bullying) είναι η επαναλαμβανόμενη, κακοήθης , πολλές φορές ύπουλη και δυσδιάκριτη ως προς το σκοπό και τα μέσα συμπεριφορά από ένα άτομο συνήθως ανώτερο ιεραρχικά (ή ομάδα ατόμων -κλίκα) προς ένα άτομο (ή και περισσότερα) τον στόχο , ,με σκοπό να τον κάμψει ηθικά στερώντας του την αξιοπρέπειά του στο χώρο εργασίας.
Αντικειμενικός σκοπός η υποταγή του στόχου. Βαθύτερος σκοπός να ικανοποιηθούν τα αρνητικά συναισθήματα του θύτη (συνήθως άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα).

Σε αντίθεση με την ψυχολογική βία στα σχολεία (bullying) όπου εκεί ο θύτης επιλέγει τα απομονωμένα , μη δημοφιλή παιδιά ως εύκολους στόχους, στo Workplace Bullying επιλέγονται άτομα ανεξάρτητα, με αυξημένες ικανότητες στην εργασία τους, ικανά να εργάζονται ομαδικά και ηθικά ακέραια. Δυστυχώς αυτά τα προσόντα δεν βλέπονται πάντα με καλό μάτι.....

Αυτό που μπορούμε να καταλογίσουμε στο στόχο είναι πως η οπτική του είναι απολιτική, δεν δίνει μεγάλη σημασία στις συμμαχίες , ομάδες υποστήριξης, κοινά συμφέροντα κλπ που συνήθως καθορίζουν όσα συμβαίνουν στον εργασιακό χώρο.

Ας δούμε ένα στατιστικό για το πώς έληξε η ιστορία της εργασιακής παρενόχλησης σύμφωνα με έρευνα των Gary & Ruth Namie (ιδρυτές του Workplace Bullying and Trauma Institute στις ΗΠΑ , από το 1998):

11% μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση μέσα στην ίδια εταιρία , μετά από αίτημά τους
38% έφυγαν για να προστατέψουν την υγεία τους
44% εκδιώχθηκαν από τον θύτη
7% είχαν την τύχη να δουν τον θύτη να τιμωρείται με κάποιον τρόπο από την επιχείρηση

Δηλαδή στο 82% των περιπτώσεων αναγκάστηκαν να χάσουν τη δουλειά τους ,μόνο και μόνο γιατί ο θύτης μπήκε απρόσκλητα στη ζωή τους......

(Στοιχεία από το βιβλίο The Bully at Work -G. & R. Namie)

Δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να χάσουν την αξιοπρέπειά τους ή την ψυχική τους ηρεμία - επειδή ο θύτης έντεχνα έχει "δουλέψει " για να τους πείσει ότι φταίνε κιόλας........

Η αναγνώριση της απάνθρωπης αυτής "τακτικής", θα τους οδηγήσει να προστατέψουν και το επάγγελμά τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως όλες οι στατιστικές, και αυτά εδώ τα συμπεράσματα πρέπει να διαβαστούν με προσοχή. Οι στατιστικές μέτρησαν μόνο τις περιπτώσεις που συζητήθηκαν ενώ σίγουρα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ο στόχος μπορεί να αποχώρησε χωρίς να το πει πουθενά ή να άλλαξε θέση μέσα στο χώρο ή να βρήκε άλλον τρόπο να ξεφύγει από το ύπουλο παιχνίδι χωρίς να καταμετρηθεί εδώ.

Οι περισσότεροι στόχοι εκφοβισμού ξεφεύγουν από αυτή την ιστορία μόλις αντιληφθούν τι είναι αυτή η κατάσταση στην οποία τους έχουν υποβάλει,  βλέποντας παράλληλα και πώς έχει επηρεάσει τον ψυχισμό τους. Μόλις ο στόχος το αντιληφθεί, έχει όλα τα περιθώρια να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να βρει διέξοδο.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλη μου Ερατώ πολύ χρήσιμο και ενημερωτικό το άρθρο σου. Έγραψες κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον και είναι πολύ εύστοχο κατά τη γνώμη μου:
" επιλέγονται άτομα ανεξάρτητα, με αυξημένες ικανότητες στην εργασία τους, ικανά να εργάζονται ομαδικά και ηθικά ακέραια. "
Θα το επεκτείνω λίγο. Μόνο στο χώρο της εργασίας συμβαίνει αυτό; Και έξω στη ζωή, αν κάποιος έχει ηθική ακεραιότητα, έχει κάποιες ικανότητες παραπάνω, δεν πέφτει θύμα σε πολλές περιπτώσεις, του φθόνου των άλλων; Κακό πράγμα ο φθόνος. Κακό επίσης να είσαι υπερευαίσθητος και να έχει να αντιμετωπίσεις, "λύκους" που θέλουν να σε τσακίσουν, τα καλά στο χαρακτήρα σου. Και συνήθως δεν έρχονται μόνοι να τα "βάλλουν" μαζί σου. Σαν αγέλη, μαζεύονται και σε "ορμούν" με τον τρόπο τους.
Υπάρχει μία πολύ καλή ταινία με τον Παπαγιανόπουλο, την Βλαχοπούλου και τον Ηλιόπουλο. Λέγεται "Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νυκοκύρης" (αν θυμάμαι καλά έτσι λέγεται). Λοιπόν, ο Ηλιόπουλος, ήτανε ηθικός και τίμιος. Αυτό όμως, ήταν ο λόγος, (η τιμιότητά του), που τον απέλυαν σε όποια δουλειά εργαζόταν σαν λογιστής. Όταν ο Παπαγιαννόπουλος τον προσέλαβε στη δική του εταιρία τι ήτανε, αμέσως ο αδερφός της Βλαχοπούλου, αντέδρασε γιατί έκλεβε με τους δικούς του λογιστές την εταιρία. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή, που πάει ο Ηλιόπουλος την πρώτη μέρα να ελέγξει τα βιβλία και το τι κάνουν οι εμπλεκόμενοι, για να μην τον αφήσουν να κάνει σωστά τη δουλειά του. Όπως επίσης, δείχνει μετά και το τι τράβηξε, επειδή, ήθελε να είναι τίμιος.
Καλή εβδομάδα (αν και με καύσωνα από όσο λένε), να έχουμε φίλη μου!
Να είμαστε φίλοι μου όλοι καλά
Max

Ερατώ είπε...

Max!
Παλιότερα πίστευα ότι οι ελληνικές ταινίες υπερβάλλουν , μέχρι που γνώρισα τον ...σωσία του Αρτέμη Μάτσα (τον "καλό" άνθρωπο που με ενέπνευσε να ασχολούμαι εδώ και δύο χρόνια με το workplace bullying-και δύο το ...βιωματικό σεμινάριο που μου έκανε...τέσσερα συνολικά χρόνια).
Ως τότε πίστευα πως κακοί είναι όσοι επιτίθενται από οικονομικό συμφέρον και μόνο. Δεν φανταζόμουν πως υπάρχουν άνθρωποι που επιτίθενται από φθόνο, αρρωστημένη ανάγκη να χειριστούν τον άλλον ,και γενικώς κακοί χωρίς οικονομικό κίνητρο!Θυμώνουν μαζί σου επειδή υπάρχεις και δεν είσαι σαν κι αυτούς!
Όταν σε μια ελληνική ταινία εμφανίζεται λοιπόν ο "κακός", το παράδειγμα είναι βγαλμένο από τη ζωή!Οι επιστήμονες τους λένε διαταραγμένες προσωπικότητες...η κακία είναι δηλαδή ίσως μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο....

faraona είπε...

Eρατω μου
εχεις παντα κατι πολυ ενδιαφερον στο μπλογκ σου κοριτσι μου για την ενημερωση μας.
Νασαι καλα!
Φλεγον θεμα το σημερινο...θυμαμαι στα νιατα μου τι τραβουσα και σκεφτομαι τα νεα κοριτσια!

τα φιλια και την καλυμερα μου.

Ερατώ είπε...

Καλώς ήρθες Faraona!!! Ελπίζω να περνάς καλά. Νομίζω ήσουν διακοπές. Θα περάσω να σε επισκεφτώ στα μπλογκ σου!

Άσε , κυκλοφορούν πολλοί θρασύδειλοι στους χώρους εργασίας που επειδή έχουν ένα αξίωμα νομίζουν πως τους επιτρέπεται να καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων.

Εύχομαι να είσαι καλά και να χαίρεσαι το καλοκαιράκι κοντά σε κάποια παραλία αν είναι δυνατόν!

Side21 είπε...

Χαίρομαι που πέρασα ...
την πόρτα σου έστω τυχαία.
Το ζήτημα που εκπονείς είναι
αρκετά σημαντικό και πιστεύω πως
δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα
σοβαρότητα στην κοινωνική πραγματικότητα.
Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που
υποβαθμίζονται ή διώκονται
μόνο για την ακεραιότητά τους ...
Ίσως γιατί σπανίζει το είδος
και είναι λογική η άμυνα απέναντί
τους των συμβιβασμένων στο σύστημα.
Συνάμα το πρόβλημα είναι και
διαχρονικό σύμφυτο με τη φύση του ανθρώπου - πολίτη ...
Την καλημέρα μου ...

Ερατώ είπε...

side21!
Καλώς ήρθες!Σε ευχαριστώ για τγα καλά σου λόγια.
Λογικό που με βρήκες αφού είσαι "άγρυπνος"!
Το θέμα αυτό όντως περνάει απαρατήρητο, αλλά ίσως όχι για πολύ ακόμα.
Ο OSHA ήδη το έχει στα ενημερωτικά του φυλλάδια (βλέπε συνδέσεις) και σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης και καταπολέμησης.Πέρασε για πολλά χρόνια απαρατήρητο αλλά σήμερα είμαστε σε σημείο καμπής.Η γνώση αλλάζει τα πάντα προς το καλύτερο!
Καλή σου μέρα!

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ