ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

39. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ

Διάβασα την ιστορία της Χριστίνας και εντυπωσιάστηκα, καθώς έχει τρομερή ομοιότητα με τη δική μου.Ένιωσα πράγματι σαν να γράφω εγώ αυτό το σχόλιο.
Η δική μου ιστορία έχει ως εξής:
Ξεκίνησα να δουλεύω ως συμβασιούχος στον δημόσιο τομέα πριν από τρία χρόνια.Ήμουν ένα κορίτσι που αγαπούσε τη δουλειά του και ήθελε να αφοσιωθεί σε αυτήν .Πίστευα ότι αν δεν ανακατευόμουν σε κουτσομπολιά, αν δε συμμετείχα σε κλίκες και αν δεν "έχωνα τη μύτη" μου σε υποθέσεις άλλων δεν θα είχα προβλήματα. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα. Ξεκίνησα να υφίσταμαι ηθική παρενόχληση από τους πρώτους δυο μήνες, δεχόμενη "αθώες σπόντες" στις οποίες ,όχι ότι ήμουν άνετη αλλά προσπαθούσα να δείχνω αδιάφορη γιατί δεν ήξερα πως να αντιδράσω.

Σκέφτηκα ότι καποια στιγμή θα σταματούσαν αν έβλεπαν ότι δεν αντιδρώ.Δεν είχαν όμως σκοπό να σταματήσουν και ξεκίνησε έτσι ένας ψυχολογικός πόλεμος εναντίον μου από όλα τα μέλης της ομάδας.Με παρενοχλούσαν με διάφορους τρόπους, όπως να προξενούν θορύβους με χτυπήματα πάνω στα τραπέζια ... να βήχουν.... έφτασαν μέχρι το σημείο να παρεμβαίνουν στην δουλειά μου και έπειτα να με κατηγορούν ότι κάνω λάθη.

Φαντάζεσαι τί θα γίνονταν αν αντιδρούσα; Θα έλεγαν ότι είμαι τρελή και ακούω θορύβους ,ότι έχω δηλαδή παραισθήσεις.(Όπως μια φορά που τους ζήτησα τους λόγους που μου επιτίθενται,αλλά βέβαια δεν βρήκα δίκιο,με έβγαλαν τρελή, ότι δεν απευθύνονται σε εμένα αλλά "μιλούν στον τοίχο".) Είχα φθάσει πράγματι σε όρια απελπισίας αλλά και παραίτησης.Προσπαθώντας να πάω στο γραφείο της προϊσταμένης μου για να της μιλήσω για το πρόβλημα μου, με παρεμπόδιζαν καθώς έβαζαν άτομα να με παρακολουθούν για να δουν που πηγαίνω. Τελικά, επικοινωνώντας μαζί της μέσω τηλεφώνου, κατανόησε το πρόβλημα μου και έδωσε μια λύση σε αυτό.Μου άλλαξε χώρο εργασίας και βρήκα την ψυχική μου ηρεμία.

Πίστευα ότι όλα θα τελείωναν αίσια. Όμως σε μια επόμενη σύμβαση μου τα προβλήματα ηθικής παρενόχλησης συνεχίστηκαν σε εντονότερο βαθμό.Με απομόνωσαν κόβοντας την επικοινωνία μαζί μου στα θέματα της δουλειάς, μου πετούσαν απειλές, ανυπόστατες κατηγορίες , μέχρι που έβαζαν και άτομα να με παρακολουθούν στην προσωπική μου ζωή!!(Απίστευτο και όμως αληθινό)

Χωρίς να μιλήσω ξανά στην προϊσταμένη μου-φοβούμενη ότι δεν θα πιστέψει ότι συνεχίζουν να μου δημιουργούν πρόβλημα) αναγκάστηκα να παραιτηθώ μέσα σε τρεις μέρες. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς καθώς ήταν όλοι εναντίον μου. Το μόνο που κατάφερα ήταν, να μη με βγάλουν τρελή καθώς δεν απάντησα στις απειλές τους και δεν πήρα μέρος στο αισχρό και -βάσει οργανωμένου σχεδίου-παιχνίδι που μου έπαιζαν.

Έφυγα όμως με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μου-κρίση άγχους και μετατραυματικό στρες- αλλά και φοβερά αδικημένη.Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο είναι ότι δεν κατάφερα να τους στείλω στον εισαγγελέα ,καθώς δεν είχα αποδείξεις, αλλά και σε έναν καλό ψυχίατρο αφού όλοι αυτοί αποτελούν διαταραγμένες προσωπικότητες και μια ανοιχτή πληγή στους χώρους εργασίας!!!




ΥΓ:Μέσα από αυτή τη δοκιμασία έχω βγει δυνατότερη και σοφότερη.Κατάλαβα επίσης ότι ο κόσμος είναι υπερβολικά κακός και άρρωστος και ότι δεν χρειάζεται να δώσεις δικαιώματα για να σε βλάψουν. Μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους , με μόνο κίνητρο τη ζήλεια την κακία κια τα δικά τους τους ψυχολογικά προβλήματα που τα αποκτούν μέσα από την οικογένεια τους και τα μεταφέρουν και στη δουλειά τους .

Εύχομαι αυτή η γνώση που έχω αποκτήσει να μου φανεί χρησιμη στο μέλλον με σκοπό να μπορώ να προφυλάξω τον εαυτό μου καλύτερα.Επίσης εύχομαι σε όσους ήταν ή είναι στην θέση που ήμουν εγώ, κουράγιο,αντοχή και πίστη στον εαυτό τους.


***ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ***

Προκειμένου να γνωστοποιήσω τους τρόπους και τους στόχους (βάση της δικής μου προσωπικής εμπειρίας) των υπεύθυνων ηθικής παρενόχλησης, παραθέτω τα εξής:

Τρόποι:
-δημιουργία άλλογης εικονικής πραγματικότητας (προσπαθούσαν να με κάνουν να αμφιβάλλω για όσα ακούω και βλέπω)
-->στόχος τους η βλάβη της λογικής μου.
-δημιουργία αβάσιμων κατηγοριών (προσπαθούσαν να μου δημιουργήσουν ενοχές για πράξεις στις οποίες είχα πλήρη άγνοια,με "εγκλώβισαν" σε θέση κατηγορούμενου, απολογούμενου.)
-->στόχος τους η βλάβη της αυτοπεποίθησης και της ηθικής μου.
-απειλές (με απειλούσαν ότι θα κάνουν ζημιά στο αυτοκίνητο μου).
-υπερβολικός έλεγχος στις κινήσεις μου, είτε στο χώρο της δουλειάς μου είτε στην προσωπική μου ζωή.
-->στόχος τους η δημιουργία τρομοκρατικού καθεστώτος με σκοπό τον ψυχολογικό εκβιασμό.





30 σχόλια:

Osiris είπε...

Ερατώ,

Αν και δεν κατάλαβα ποιας κοπέλας ακριβώς ιστορία είναι αυτή, αν και δεν έχει καμιά σημασία, θέλω να πω ότι η όλη ιστορία είναι αποκρουστική και με γεμίζει αηδία. Διαβάζοντάς την, ένοιωσα το πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν οι οντότητες αυτού του είδους (τις οποίες δεν αποκαλώ με τίποτα ανθρώπους).
Προσπάθησα να μπω στην θέση της κοπέλας αυτής και ένοιωσα να τρελλαίνομαι.
Ένοιωσα ότι ζούσα σε ταινία τρόμου.

Συχγαρητήρια αηδίας απονέμω στα άτομα αυτά. Πιστεύω ότι είναι διαταραγμένες προσωπικότητες.

!!! ΝΤΡΟΠΗ !!!

Αλλά απ'ότι φαίνεται... 400 χρόνια σκλαβιάς... έπιασαν τόπο τελικά.

ΥΓ: Και δεν θέλω να ακούσω ότι αυτά τα ανδρίκελα είναι εξαιρέσεις.

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ...
και ντρέπομαι για την κατάντια της Ελλάδας.

Lilith είπε...

Ερατώ μου, δε θυμάμαι αν στο έχω ξαναπεί, αλλά μια τέτοια ιστορία βίωσα στο λύκειο όταν κάποια συμμαθήτρια που είμασταν μαζί στις ίδιες τάξεις από έξι χρονών, ξαφνικά αποφάσισε (πίστεψέ με, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ λόγο) να κάνει ακριβώς αυτό που περιγράφεις. Μάζεψε μια ομάδα από 3-4 ανεγκέφαλες φίλες-οπαδούς-ακόλουθους και άρχισαν τον ψυχολογικό πόλεμο...
Αλλά μιλάμε πάντα για έξυπνα "χτυπήματα" που δεν αφήνουν "σημάδια" και δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Όσο δεν αντιδρούσα, τόσο πιο πολύ συνέχιζαν. Δυστυχώς δεν ήταν στο χαρακτήρα μου να αντιδράσω και να σου πω και την αλήθεια... δεν ήξερα και τι να πω... με είχε αφήσει άναυδη το όλο σκηνικό γιατί προερχόταν από άτομο που γνώριζα πολλά χρόνια και δεν μπορούσα να καταλάβω ΓΙΑΤΙ το έκανε αυτό!
Τέλος πάντων...
Το αποτέλεσμα ήταν να αρρωστήσω...
Έκανα συνέχεια εμετούς χωρίς να μπορώ να σταματήσω και ο γιατρός έλεγε ότι δεν είχα τίποτα το παθολογικό και ότι το πρόβλημα είχε καθαρά ψυχολογικές αιτίες.
Να σου πω την αλήθεια, δε θυμάμαι πώς τελείωσε αυτή η ιστορία.
Αν σταμάτησαν αυτές ή αν σταμάτησα εγώ να ασχολούμαι.
Δεν το ξέχασα και δε θα το ξεχάσω ποτέ όμως!
Επίσης, δε θα ξεχάσω ποτέ την επιρροή που είχε το συγκεκριμένο άτομο στις "ακολούθους" της.
Ένιωσα πολύ άσχημα διαβάζοντας την ιστορία της Έλενας. Ένιωσα να το ξαναζώ! Ξέρεις είναι τόσο όμοιες όλες αυτές οι ιστορίες...
Εύχομαι στην Έλενα αλλά και στην κάθε Έλενα αυτού του κόσμου, αυτή της η εμπειρία να την βοηθήσει πράγματι να προστατεύσει τον εαυτό της καλύτερα, στο μέλλον.

Μακάρι, πάντως, να ήξερα τότε αυτό που ξέρω τώρα:
Οι νταήδες είναι δειλοί!
Τόσο δειλοί, που το μόνο που χρειαζόταν να κάνω τότε ήταν να φωνάξω ένα απότομο και δυνατό "Μπού!" για να γεμίσουν τις πάνες τους και να πάνε να χαθούν.

Τώρα πια, μου προκαλούν άπειρο γέλιο. :)))

Τα σέβη μου Ερατώ μου!
Και το εννοώ ;)

Ερατώ είπε...

Osiris
Η 'Ελενα είναι μια κοπέλα που άφησε στο μπλογκ ένα σχόλιο-αυτή την ιστορία- και εγώ την έβαλα στις "περιπτώσεις παρενόχλησης".
Κι εγώ αυτό ένοιωσα -αηδία.Γιατί ξέρω και από δική μου εμπειρία ότι αυτά συνήθως τα υποκινεί ένας ή μια ομάδα ατόμων χωρίς λόγο και οι άλλοι δυστυχώς ακολουθούν για να κάνουν τη χάρη του ισχυρού και να νοιώσουν κι αυτοί λίγο ισχυροί.Πού βρίσκεται η λογική και η ανθρωπιά τους όταν κάνουν τέτοια πράγματα;
Μετατρέπονται λοιπόν τόσο σε εύκολα σε όργανα του κάθε επιτήδιου; Αυτό είναι που λέμε "κοινωνία";

Ερατώ είπε...

Lilith
Είναι φοβερό ότι κάτι τέτοιες ιστορίες μπορούν να στηθούν και από κάποια παιδιά-που έχουν το χάρισμα, φαίνεται...
Πάντως έχω να πω ότι τους ενοχλούν τα άξια άτομα ίσως γιατί με τίποτα δεν γίνονται ακόλουθοι!'Εχουν δική τους άποψη και ξέρουν τι κάνουν.
Η αντίδραση τελικά είναι αυτή που λες: αδιαφορία και γέλιο!Γιατί για γέλια είναι αυτοί οι άνθρωποι.

eirini είπε...

Τελείως ανήθικο αυτό που συμβαίνει! Και το αστείο είναι ότι απ'ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει κάποιος λόγος! Γιατί γίνονται όλα αυτά; Τραμπουκισμός και εκφοβισμός στην εργασία; Καταλαβαίνω γιατί η κοπέλα σηκώθηκε κι έφυγε! Ντροπή και αηδία είναι τα συναισθήματά μου για όλο αυτό!

Έλενα είπε...

Διάβασα τα σχόλια όλων σας για την "περιπέτεια" μου , και μένω συγκινημένη και ελαφρώς ανακουφισμένη(όσο μπορώ να είμαι).Είναι για μένα σημαντική η κατανόηση που μπορώ να βρω έστω και μέσα από ένα blog.Επίσης είναι πολύ ελπιδοφόρο που βλέπω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε τέτοια θέματα.Επειδή τυχαίνει να ζω σε μικρή επαρχιακή πόλη,συναντώ αρκετούς από αυτούς στο δρόμο και μπορώ να πω ότι με πιάνει αηδία,αλλά και οι ίδιοι , θέλω να ξέρετε, ότι δεν τολμούν να σηκώσουν κεφάλι να με κοιτάξουν.
Η αλήθεια, βλέπετε, δεν αντέχεται, θαμπώνει.Τους φοβίζει το φως!!!Και αυτό για μένα είναι η καλύτερη ηθική ανταμοιβή!!

Έλενα είπε...

Ήθελα να αναφερθώ στο σχόλιο της ερατώς ότι καμιά φορά όλα αυτά υποκινούνται ακόμα και απο ένα άτομο.Στην δική μου περίπτωση θεωρώ ότι ξεκίνησε από ζήλεια γυναίκας, και όταν λέω ζήλεια, μιλάω για κατάφορη,παθολογική,δεν μπορώ να σας την περιγράψω με λόγια.Και μετά απλώθηκε σε μια αρκετά μεγάλη ομάδα ατόμων.Πάντως είναι γεγονός ότι ένας μόνος του, είτε έχει να κάνει με άντρα είτε με γυναίκα, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του.Εγώ που το έχω βιώσει είναι φοβερά δύσκολο να σταθείς, να επιβιώσεις, αν δεν έχεις την υποστήρηξη κάποιου μέσα από τον ίδιο χώρο.Γιατί καλή είναι και η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων, αλλά τί να σου κάνουν όταν δεν τους έχεις δίπλα σου.Χρειάζεται άμεση βοήθεια από κάποιον αρμόδιο του εργασιακού χώρου ώστε να δώσει και τη λύση στο θέμα.Αλλιώς σηκώνεσαι και φέβγεις!!!Και δεν το λέω για να αποθαρρύνω κανέναν,εγώ είμαι υπέρ στο να πολεμάμε τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας και να μην τα παρατάμε εύκολα. Στην δική μου περίπτωση απλά δεν υπήρχε άλλη λύση.Δεν θα το κρίνω σαν ήττα ή νίκη. Για άλλους μπορεί να ακούγεται σαν ήττα(ότι παραιτήθηκα και έφυγα)Σας λέω (και είμαι συγκινημένη)ότι δεν το "έβαλα στα πόδια".Αν δεν υπήρχε τόσο σοβαρός λόγος δεν θα έφευγα.Έπρεπε να φύγω,για μένα ,για την ψυχική μου υγεία.Και δεν παρότρυνα εγώ τον εαυτό μου να φύγω αλλά η φωνή της καρδιάς μου και το ένστικτο μου που ήθελαν να με προφυλλάξουν. Γι αυτό να ακούτε πάντα τη φωνή της καρδιάς, αυτή ξέρει καλύτερα από σας για σας ,τί είναι σωστό και τί όχι."Θείο δώρο" λοιπόν, η παραίτηση μου και όχι ήττα.

Ερατώ είπε...

Ειρήνη
Όντως το πιο αξιοπερίεργο είναι πως συχνά δεν γίνονται για συγκεκριμένο λόγο-συμφέρον, ανταγωνισμός ή κάτι τέτοιο.
Γι αυτό πιστεύω τις έρευνες που λένε πως τα άτομα που προκαλούν αυτά είναι διαταραγμένες προσωπικότητες.Με τίποτα δεν μπορείς να πεις πως είναι σαν τους άλλους!
Ανήθικα πράγματα, αυτή η λέξη που έγραψες τα λέει όλα.

Ερατώ είπε...

Έλενα
Πραγματικά, μια τέτοια κατάσταση , αν δεν έχεις έναν καλό υποστηρικτή στο χώρο δεν αντέχεται!Κι εγώ αυτό που σκέφτηκα είναι πως όση οικονομική ανάγκη και να είχα, ήταν ηθική επιταγή να φύγω.Είναι σαν να βρίσκεσαι κάπου και σου ρίχνουν λάσπη.Και όχι μόνο αυτό , αλλά σε αδειάζουν από κάθε ενδιαφέρον για τη δουλειά και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτήν.
Μακροπρόθεσμα αυτοί χάνουν και σίγουρα την απάνθρωπη φύση τους δεν την εκτιμά τελικά κανείς.

Maria Tzirita είπε...

Για πέντε χρόνια έμεινα σε μια δουλειά που "κακοποιούμουν" σχεδόν καθημερινά και δέχτηκα όλων των ειδών τις παρενοχλήσεις, μέχρι και σεξουαλική. Ποτέ δεν αντέδρασα, όχι δυναμικά τουλάχιστον, σχεδόν αρρώστησα αλλά δυνάμωσα τόσο πολύ μεσα από αυτή την εμπειρία, που κατάφερα με το πλήρωμα του χρόνου να πάρω τη ζωή και το μέλλον μου στα χέρια μου και να βγω νικήτρια από αυτή τη δοκιμασία. Δεν τρελάθηκα, δεν το έβαλα κάτω, έβγαλα όλα τα συναισθήματά μου μέσα από το έργο μου, τη συγγραφή και αυτό έγινε και το εισητήριό μου τελικά για μια καλύτερη ζωή, όπως την ονειρευόμουν...

Ερατώ είπε...

Μαρία Τζιρίτα
Μου θύμισες έναν επαγγελματία που είχα δει στην τηλεόραση και κάποια στιγμή είπε "θέλω να ευχαριστήσω το πρώτο αφεντικό μου που με είπε βλάκα...αν δεν το είχε κάνει δεν θα μου είχε δώσει το έναυσμα να προχωρήσω στη ζωή μου!"
Θέλω κι εγώ με την ευκαιρία να ευχαριστήσω το αφεντικό χάρη στο οποίο έμαθα τόσα πράγματα για την ηθική παρενόχληση!Αν δεν είχε φερθεί έτσι μπορεί να ήμουν ακόμη εκεί σε ένα περιβάλλον χάλια!
Υπάρχουν διάφορες μορφές δυναμικής αντίδρασης!
Μπράβο που δεν το έβαλες κάτω!
Εύχομαι τα βιβλία σου να διαβαστούν από όλους γιατί γράφτηκαν από ένα τόσο αξιόλογο άτομο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

" με μόνο κίνητρο τη ζήλεια την κακία κια τα δικά τους τους ψυχολογικά προβλήματα"

Ακριβώς, αλλά πώς να τ΄αποδείξεις!

Νάταν και λίγοι:)
Έχει διαπιστωθεί ότι το 80%, αυτών που ασκούν εξουσία, λειτουργούν κάτω από αυτά τα ένστικτα.

Ερατώ είπε...

Σπίθα
"Ακριβώς, αλλά πώς να τ΄αποδείξεις!'
Γι αυτό τα κάνουν έτσι!Το τέλειο έγκλημα, που για τόσα χρόνια έμενε άγνωστο ακόμα και σε όσους το βίωναν ή το έβλεπαν καθημερινά μπροστά τους.Και δυστυχώς "αγκαλιά" με την εξουσία οπότε η κάλυψη σχεδόν πάντα δεδομένη.
Αλλά η ενημέρωση λένε πως είναι η καλύτερη πρόληψη και σε αυτό και σε άλλα προβλήματα.

Osiris είπε...

Την καλησπέρα μου Ερατώ

Καλό ΠΣΚ να έχεις. ;)

Πολλά Φιλιά

ΥΓ:Λεκτική Επαλήθευση:hamene
Μπούχαχαχαααα
Χάχαχαχαχα

Aristodimos είπε...

Σε καθε δουλεια και σε καθε χωρο της "κοινωνίας" μας δεν θα παψουν να υπάρχουν περιπτώσεις σαν αυτη της Ελενας...
Το ζητημα ειναι να υπαρξουν και οι μηχανισμοι να απομονονουμε αυτα τα ατομα και τετοιες συμπεριφορές.

Ερατώ είπε...

Osiris!
Καλησπέρα!
Και τι απάντησες στην επαλήθευση;
den eimai xamemos eimai peiratis;
Χαχαχα!
Καλό σου βράδυ!

Ερατώ είπε...

Αριστόδημε
Συμφωνώ απόλυτα.Αν ο χώρος είναι υγιής, οι θύτες απομονώνονται και αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους.Αν όμως ο χώρος έχει τα δηλητήριά του, βρίσκουν ευκαιρία να ρίξουν κι αυτοί τα δικά τους....και δυστυχώς κάποιοι δυσκολεύονται να τα αντιμετωπίσουν.

issallos είπε...

Ερατω καλημερα.....!!!!
Βρηκα το θαρρος να γραψω κατι μετα απο 5 μερες που καταθετεις εδω την αληθεια σου.
Εχω μεινει γεματος αποριες!!!
Ειμαι χρονια στην απεξω....αλλα δεν μου εχει τυχει να ειμαι κατηγορουμενος για αυτο που ειμαι.
Πρεπει να ειναι φρικτο!!!
Δεν ειχα ιδεα για την 'αγελη' που δημιουργουν τετοια πλασματα.
Οχι δεν ειναι ανθρωποι....
Ενταξι η πλακιτσα....που κι αυτη ενοχλει καποια στιγμη....αλλα ετσι δε θα το πιστευα.......
Δεν ξερω αν ειναι προκληση ο χαρακτηρας του παθοντος...αλλα καποια στιγμη μηπως ισχυει ο βασικος νομος της ζουγλας και σε μας τα ανωτερα θυλαστηκα;
Ο ισχυροτερος επιβιωνει..ο ασθενεστερος φτιαχνει αγελες και επιβιωνει μεσα απο αυτες.....
και τα αρρωστα και πιο αδυναμα τα τρωνε τα αρπακτικα......
Δεν ξερω αν υπαρχει καποια αναλογη μελετη αλλα βλεπω πολλα κοινα πανω σε αυτην την σκεψη....
Καλο Σ/Κ...
Λυπαμαι και φορτωσα τωρα !!!!


Για αλλη μια φορα βλεπω το λογο υπαρξης του μπλογκ σου πολυ ουσιαστικο....!!!!

Ερατώ είπε...

Ίσσαλλε
Κι εγώ δεν θα το πίστευα αν δεν το είχα βιώσει και μάλιστα με πολύ άσχημο τρόπο-διαστροφική παρενόχληση που όλα γίνονταν "πλάγια" και οι δράστες το έπαιζαν φίλοι μου!
Σημειωτέον ότι άρχισε από την πρώτη μέρα και είχε γίνει στον προηγούμενο από εμένα που είχε δουλέψει εκεί(μου το είπε ο ίδιος) και έχω σοβαρές ενδείξεις ότι έγινε και στον επόμενο!
Δηλαδή δεν υπήρχε κάτι προσωπικό που τους ώθησε να το κάνουν, το κάνουν συνεχώς!
Το δικό μου λάθος ήταν ότι ποτέ δεν φανταζόμουν ότι κάποιος θα μου έπαιξε τέτοιο παιχνίδι χωρίς να τον έχω πειράξει και ότι το προσωπικό θα συμμετείχε "με χαρά" χωρίς καν να με γνωρίζει καλά καλά...
Τυχαία μπήκα σε κάποια ξένα σάιτ και είδα ακριβώς την ίδια ιστορία να την μελετούν εργασιακοί ψυχολόγοι και να ψάχνουν τρόπους για πρόληψη του φαινομένου!
Κατάλαβα λοιπόν πως η ιστορία αυτή δεν ήταν "προσωπίκή" μου αλλά παγκόσμια.
Δυστυχώς οι άνθρωποι ενώ έχουν κατά βάση συμπόνοια για τον άλλον, εύκολα την πουλάνε αν έχουν ένα -ίσως μικρό- όφελος...ο νόμος της ζούγκλας όντως...
Και κάτι άλλο: ο στόχος του εκφοβισμού δεν είναι αδύναμος αλλά τον καθιστούν αδύναμο μέσα από τη διαδικασία.Η αδυναμία του είναι η άγνοια για το θέμα και το στρες που νιώθει όταν δεν πάει κάτι καλά.
Συγνώμη αν σε ζάλισα...

Έλενα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την Ερατώ. Στο δικό μου πρώην χώρο εργασίας,είχα ακούσει ότι είχαν διώξει και άλλους με τον ίδιο τρόπο(βέβαια δεν ξέρω αν το "παιχνίδι" τους είχε την ίδια ένταση και διάρκεια, σαν αυτό που έκαναν σε εμένα)Αν και πιστεύω ότι αυτό που πέρασα εγώ δεν είχε προηγούμενο, ίσως γιατί κράτησα μεγαλύτερες αντιστάσεις.Βλέπετε, τους παίδεψα, έπρεπε να βρουν εξυπνότερο σχέδιο με μένα, να "τελειοποιήσουν την τεχνική τους".
Αν ο χώρος εργασίας ήταν υγιής, όλοι αυτοί που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και να διλητηριάζουν τους χώρους εργασίας δεν θα υπήρχαν ή τουλάχιστον θα αναγκάζονταν να προσαρμοστούν. Αλλά δυστυχώς "το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι".Όταν δεν υπάρχουν σωστές διοικήσεις ,προιστάμενοι που φοβούνται να πατήσουν πόδι και να επιβάλλουν μια τάξη (ίσως επειδή και αυτοί φοβούνται μήπως χάσουν τη θέση τους)-αυτά στο δημόσιο συμβαίνουν-
αυτά τα φαινόμενα δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
Πώς μπορεί όμως να προσταευτεί ο εργαζόμενος;
Γιατί η ΑΝΟΧΗ δεν βγάζει ΠΟΥΘΕΝΑ.

Έλενα είπε...

και γω δεν θα μπορούσα να πιστέψω ποτέ ότι θα πάθαινα κάτι τέτοιο.Αν κάποιος μου το έλεγε, δεν θα τον πίστευα, όχι σκόπιμα αλλά θα μου φαίνονταν αδιανόητο ότι υπάρχουν ανθρώπινα όντα, των οποίων ο εγκέφαλος φθάνει σε τέτοιο άρρωστο σημείο.Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι δεν είμαι η μόνη αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ακόμα και παγκοσμίως.

Έλενα είπε...

Πάντως θα βοηθούσε πολύ αν γίνονταν μια τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την "ηθική παρενόχληση".Είναι πολύ βασική η ενημέρωση της κοινωνίας πάνω σε τέτοια φαινόμενα τα οποία "πατούν" πάνω στη σιωπή και την άγνοια.Γιατί οι περισσότεροι γνωρίζουν τον όρο "σεξουαλική παρενόχληση" ενώ η "ηθική" τους είναι ακόμα άγνωστη.

Ερατώ είπε...

Έλενα
Σου απάντησα και στα μηνύματα που έχεις στην "περίπτωση της Χριστίνας".
Από αυτά που γράφεις εδώ ξεχωρίζω αυτό:
"Αν ο χώρος εργασίας ήταν υγιής, όλοι αυτοί που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και να διλητηριάζουν τους χώρους εργασίας δεν θα υπήρχαν ή τουλάχιστον θα αναγκάζονταν να προσαρμοστούν."
Είναι πολύ βασικό!Έχω δει σε δύο χώρους ανθρώπους να προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε συνάδελφο και να μένουν μετέωροι γιατί οι άλλοι απάντησαν είτε με τη σιωπή τους είτε με υποστήριξη στον συνάδελφο!Βέβαια εκεί δεν ήταν ανώτερος ο θύτης αλλά και οι άλλοι δεν δέχτηκαν να "μεταφέρουν" το δηλητήριο.

Ερατώ είπε...

'Ελενα
Να σου πω επίσης πόσο συμφωνώ με αυτό που λες ότι μια εκπομπή στην τηλεόραση θα βοηθούσε να μάθει ο κόσμος για την ηθική παρενόχληση.
'Ολοι λένε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, τα πανεπιστήμια ήδη το έχουν στην ύλη των μαθημάτων τους αλλά δεν υπάρχει κάποιος να ενημερώσει.
Μια άλλη σκέψη είναι να γινόταν ενημέρωση μέσα στους χώρους εργασίας...αλλά είναι όνειρο θερινής νυκτός...

Αθανασία είπε...

Καλησπέρα καλή μου...ωω,μα τι λές..;;;μιλάμε διάβαζα τόση ώρα το ποστάκι σου..και...όταν τέλιωσα έμεινα εμβρόντητη που λένε...εμ,δε το πιστέυω!..ότι πέρασες όλα αυτά και μάλιστα στο χώρο,της δουλειάς σου..που καταντήσαμε ε;;..ο χωρός που μας δίνει τα προς το ζήν..να μας δημιουργεί και τεράστια,ψυχολογικά προβλήματα παρ αυτά..ή μάλλον ορισμένοι μαλάκες με συγχωρείς αλλά..που έχουμε τη κακή τύχη να είναι συνάδελφοί μας μα καλά πόσο απίστευτο,τι φίδια υπάρχουν γύρω κι εμείς ούτε το φανταζόμαστε καν...καλή μου λυπάμαι ειλικρινά για όλα όσα πέρασες εξετίας τους...και έυχομαι να το βρούν από κάπου,να βρούν σύντομα το δάσκαλό τους όλοι αυτοί που σε πίκραναν..οκ;;..για μένα πάντως θα έπρεπε να τους είχες καταγγείλει..αυτό..ή να τους κάνεις μύνηση...να μη τους αφήσεις έτσι..φιλάκια,καλώς σε βρήκα....

Ερατώ είπε...

Αθανασία!
Καλώς ήλθες στο μπλογκ!
Το ποστ βέβαια είναι της Έλενας και όχι δικό μου.Μπορώ όμως να απαντήσω πως δεν υπάρχει δυστυχώς νόμος για την ηθική παρενόχληση προς το παρόν.Δυστυχώς...ελπίζω στο μέλλον να δημιουργηθεί νόμος στην Ελλάδα (σε άλλες χώρες υπάρχει σχετικός νόμος).
Προς το παρόν μπορεί ίσως κανείς αν μαζέψει στοιχεία να καταγγείλλει άνιση μεταχείρηση ή προσβολή αξιοπρέπειας ..αλλά είναι δύσκολο να δικαιωθεί από όσο ξέρω τουλάχιστον.

ippoliti_ippoliti είπε...

Κακία, ζηλοφθονία, γιατί είμαι ανασφαλής και φοβάμαι.Φοβάμαι τον καλύτερο είτε σε προσόντα είτε σε ήθος, και αντί να δουλέψω το φόβο μου και την ανασφάλειά μου, ανασύρω ότι πιο ποταπό διαθέτω. Συνάντησα αρκετές φορές τέτοια συμπεριφορά κυρίως όμως από προϊσταμένους ελάχιστους και ποταπούς, θα συμφωνήσω με το Σπίθα.
Εύχομαι κουράγιο και μπράβο στην Ελενα. Ομως εάν έρθει η στιγμή που η επιλογή δεν μπορεί να είναι η αποχώρηση, τότε τι θα γίνει;
Καλό καλό απόγευμα

Ερατώ είπε...

ippoliti_ippoliti
Καλώς ήλθες στο μπλογκ!
Και αρκετοί από αυτούς είναι πολύ μα πολύ παταποί και μικρόψυχοι.
Αυτό που λες-τι γίνεται αν πρέπει να μείνεις;-είναι το πιο δύσκολο.
Σύντομα θα μπορούσα να πω: προσπαθείς να αποκτήσεις ανθρώπους που να σε στηρίξουν στο χώρο, ίσως αλλάζεις διακριτικά τμήμα για να μην συνεργάζεσαι με τους θύτες και το κυριότερο, αγωνίζεσαι για να μην σε πλήξει ψυχολογικά η κατάσταση.

Έλενα είπε...

Προκειμένου να γνωστοποιήσω τους τρόπους και τους στόχους(βάση της δικής μου προσωπικής εμπειρίας)των υπεύθυνων ηθικής παρενόχλησης, παραθέτω τα εξής:
Τρόποι:

-δημιουργία άλλογης εικονικής πραγματικότητας(προσπαθούσαν να με κάνουν να αμφιβάλλω για όσα ακούω και βλέπω)-->στόχος τους η βλάβη της λογικής μου.

-δημιουργία αβάσιμων κατηγοριών(προσπαθούσαν να μου δημιουργήσουν ενοχές για πράξεις στις οποίες είχα πλήρη άγνοια,με "εγκλώβισαν" σε θέση κατηγορούμενου, απολογούμενου.)-->
στόχος τους η βλάβη της αυτοπεποίθησης και της ηθικής μου.

-απειλές(με απειλούσαν ότι θα κάνουν ζημιά στο αυτοκίνητο μου).

-υπερβολικός έλεγχος στις κινήσεις μου, είτε στο χώρο της δουλειάς μου είτε στην προσωπική μου ζωή.-->στόχος τους η δημιουργία τρομοκρατικού καθεστώτος με σκοπό τον ψυχολογικό εκβιασμό.



υ.γ:σε παρακαλώ,ερατώ, να εντάξεις το κείμενο στις "περιπτώσεις παρενόχλησης της ελενας".
και πάλι σ'ευχαριστώ για την συνεργασία.

Ερατώ είπε...

Έλενα
Θα το κάνω αμέσως.Βοηθάει αυτούς που μελετούν το φαινόμενο και αυτούς που έχουν περάσει τα ίδια.
Ελπίδα, να γίνει κάποια στιγμή ειδικός νόμος για την ηθική παρενόχληση, το αισχρό, διαστροφικό παιχνίδι εις βάρος ανίδεων ανθρώπων που δεν έφταιξαν σε τίποτα.
Εγώ σε ευχαριστώ για την κατάθεση της εμπειρίας σου.

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ