ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

49. ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΝΥΧΑ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ!


Επειδή η εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση είναι μια "υπόγεια" ιστορία η οποία δεν φαίνεται σε πρώτο πλάνο και γίνεται φανερή μόνο όταν έχει βλάψει το στόχο, θα κάνουμε μια περιγραφή του πώς βλέπει ο στόχος την εξέλιξη μιας τέτοιας ιστορίας όταν αυτή αρχίσει να εγκαθίσταται από το θύτη.
Ας μην ξεχνάμε ότι η εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση είναι μια σκόπιμη, επαναλαμβανόμενη και ασεβής συμπεριφορά προς έναν εργαζόμενο που έχει επιλεγεί ως στόχος .
Η συμπεριφορά αυτή , αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει και αποδυναμώσει το στόχο ώστε να τον έχουν υποχείριό τους- όπως πιστεύουν οι θύτες. Γιατί στην πραγματικότητα ο ίδιος ο θύτης βγαίνει χαμένος από το παιχνίδι που στήνει, μια και ο στόχος, που στην αρχή είχε όλη την καλή πρόθεση να κάνει τα μέγιστα για τη δουλειά του, βαθμιαία χάνει το ενδιαφέρον του στην προσπάθειά του να λύσει το πρόβλημα που του έχουν δημιουργήσει , ή ψάχνει για άλλα περιβάλλοντα εργασίας που να μην χαρακτηρίζονται από τοξικές ανθρώπινες σχέσεις.

ΑΡΧΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ (ή τι να προσέξεις σε ένα νέο περιβάλλον ώστε να μην πέσεις στα "νύχια" κάποιου θύτη)

1) Απλοϊκότητα: Αυτός ο άνθρωπος φαίνεται πολύ καλός και δείχνει να με έχει συμπαθήσει πολύ. Μου είπε για κάποια προβλήματα που έχει περάσει ο καημένος. Θα κάνω ό, τι μπορώ γι' αυτόν και για τη δουλειά μας (ήδη έχει φροντίσει να προκαλέσει τη συμπάθειά σου ίσως και τον οίκτο σου γι' αυτόν, για να μην υποψιαστείς τι πρόκειται να κάνει)
2) Αυτο-αμφισβήτηση : Μα τι έκανα και προκάλεσα αυτή την αντίδραση; Κάτι δεν τους αρέσει στη δουλειά μου και στη συμπεριφορά μου αλλά δεν ξέρω τι.
3) Δυσπιστία: Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάνουν κάτι τέτοιο. Είναι δυνατόν να είχαν συνενοηθεί όταν "πέταξαν" αυτό το σχόλιο εις βάρος μου; (είναι, είναι!)
4) Άρνηση: Ίσως έχουν κουραστεί τα νεύρα τους από αυτή τη δουλειά, ίσως είχαν κακή παιδική ηλικία, ποιος ξέρει γιατί δείχνουν τέτοιον αρνητισμό. Αν τους φερθώ φιλικά θα μου φερθούν κι εκείνοι. Στο μεταξύ έχω δείγματα φιλικής συμπεριφοράς (στην ουσία υπάρχουν δείγματα διφορούμενης συμπεριφοράς- αυτό δείχνει και την ποιότητα του χαρακτήρα τους , που δυστυχώς δεν αλλάζει)
5)Ψευδαίσθηση: Αν είμαι πιο προσεκτικός στη δουλειά και τη συμπεριφορά μου , θα αλλάξουν τακτική (Δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν γιατί θεωρούν ότι με αυτή την τακτική εσύ γίνεσαι "μικρός" και αυτοί "μεγάλοι".)
6) Απορία: Τι θα μπορούσα να κάνω για να το αλλάξω αυτό; Μήπως δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες αυτού που κάνουν; (Πώς ; Το ξέρουν καλά το παιχνίδι με κάθε λεπτομέρεια. Συνήθως παίζουν αυτό το παιχνίδι όσα χρόνια ασχολούνται και με το επάγγελμά τους).

Ποια είναι η λύση; Αν είσαι γνώστης του παιχνιδιού τους βλέπεις " από τη γωνία να έρχονται" με την πρώτη συνάντηση. Κρατάς τις αποστάσεις σου και σε καμιά περίπτωση δεν τους θεωρείς αξιόπιστους. Παίρνεις μια θέση στην ομάδα της δουλειάς τέτοια ώστε να μην εμπλέκεσαι συναισθηματικά και να προστατεύεσαι από τέτοια άτομα. Δεν τους κάνεις κανένα "χατήρι" για να τους καλοπιάσεις , γιατί απλούστατα δεν καλοπιάνονται. Αν πάρουν κάτι από σένα θα σχεδιάσουν αμέσως το επόμενο. Δεν πρόκειται να σου πουν "μπράβο" ή "ευχαριστώ"- παρά μόνο αν τους συμφέρει, για τις εντυπώσεις.
Δείχνεις επαγγελματισμό, είσαι σωστός στη δουλειά σου αλλά δεν καλλιεργείς καμιά σχέση μαζί τους από εκεί και πέρα.
Κι αυτοί το καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να παίξουν μαζί σου και δεν σε πειράζουν καθόλου. Στην ουσία είναι θρασύδειλοι και παίζουν μόνο όταν είναι σίγουροι ότι ο άλλος δεν ξέρει τα κόλπα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καν την εξουσία που επικαλούνται ή υπαινίσσονται. Αλλά δεν πρέπει να τους πεις τίποτα από όλα αυτά , γιατί "προσβάλλονται" όταν κάποιος αποκαλύπτει το πραγματικό τους πρόσωπο και τότε μπορεί να κάνουν οτιδήποτε για να μην πιαστούν , άρα γίνονται επικίνδυνοι.

Δείτε τη Valerie Cade (που εργάζεται στο να ενημερώνει επιχειρήσεις και εργαζόμενους για το θέμα της εργασιακής ψυχολογικής κακομεταχείρισης) να εξηγεί τι είναι το workplace bullying και να συνιστά να δούμε την ταινία "Ο διάβολος φοράει Prada" που περιγράφει μια κατάσταση workplace bullying.

8 σχόλια:

Osiris είπε...

Θα έλεγα πως όχι μόνο γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν αλλά το γνωρίζουν μάλιστα και πάρα πολύ καλά! Πολλοί "διάδοχοι", το διδάσκονται από τους γονείς τους.
Είναι αυτό που ουσιαστικά μαθαίνουν σαν βασική γνώση και όχι τόσο πολύ το αντικείμενο της εργασίας τους.
Εκείνο είναι που τους κάνει να παριστάνουν τα αφεντικά.
Όταν έρχεται η ώρα να αναλάβουν ως "άξιοι διάδοχοι", είναι σε αυτό βασικά που θα κριθούν και θα πρέπει να έχουν περάσει με επιτυχία τις "εξετάσεις".
Αν δεν υπάρχει αυτό δεν "στήνεται" ουσιαστικά εταιρεία.
Η επιχείριση ουσιαστικά, κερδίζει από την εκμετάλευση των εργαζομένων και όχι απο την πώληση υπηρεσιών ή προϊόντων.
Για να γίνει κατανοητό αυτό... δοκιμάστε σε μια εταιρεία, αφού τελειώσετε (το έργο που σας έχει ανατεθεί από το πρωί νωρίτερα) και να φύγετε για το σπίτι. Θα ανακαλύψετε σύντομα, πως εκείνο που τους ενδιαφέρει βασικά, είναι να βρίσκεσται στην εταιρία όλες τις ώρες και όχι το αν κάνατε σωστά τη δουλειά σας. Αν την έχετε τελειώσει νωρίτερα, τότε θα βρουν κάτι άλλο να σας αναθέσουν.
Όποιος κάνει τη "δουλειά" πιο γρήγορα, τότε φορτώνεται με νέα δουλειά.
Υπάρχει μια πειρατική παροιμία:
"Σιγά σιγά τρώει η αλμύρα τον βράχο".
Υπάρχει bullying που φαίνεται και bullying που δεν φαίνεται.
Βullying άμεσο και bullying έμμεσο.
Βullying που εκδηλώνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και bullying με χρονοδιάγραμμα ετών.
Είναι και το πιο επικίνδυνο!
Ξεκινάει με απλές νύξεις, πολύ λίγες μέσα σε ένα χρόνο. Πιο βαθιές και πιο "αποτελεσματικές".
Πολλές φορές μπορεί και να δείχνουν πως είναι φίλοι σου, να σε καλούν σε εξόδους, να σε κερνάνε, να δείχνουν πως θέλουν να γίνουν φίλοι σου και εκεί να διαλέγουν να σου επιτεθούν με τρόπο που ακόμη και αν θα ήθελες να πεις κάτι σε κάποιον για το συμβάν, να μη μπορέσεις να έχεις χειροπιαστές αποδείξεις και σύντομα
να βγεις ο... "τρελλός της παρέας".

Το clip... πολύ σωστή επιλογή!

Osiris είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ερατώ είπε...

Osiris!
Πολύ χαίρομαι που με... σχολίασες σχεδόν αμέσως μόλις έβαλα το ποστ!
Και χαίρομαι επίσης που βλέπουμε το θέμα με τον ίδιο τρόπο!
Πολύ εύστοχο αυτό που λες: για να φύγει κάποιος νωρίτερα και να πει" αφεντικό τέλειωσα αυτό που είχα να κάνω, το έκανα άριστα , τώρα φεύγω! Τα λέμε αύριο!"
Αμέσως θα του δώσει κάτι άλλο και θα στραβοκοιτάξει και αυτό που έκανε!
Ενώ αν το κάνει σιγά και κοροιδεύει για να περάσει η ώρα, κανείς δεν θα του πει τίποτα γιατί είναι μέσα στους αποδεκτούς κανόνες.
Γιατί δεν θέλουν την ίδια τη δουλειά αλλά την υποταγή!
Και οι θύτες , που δεν έχουν πραγματική εξουσία, ζητούν την υποταγή με ύπουλους και ανήθικους τρόπους.
Σε ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιό σου αυτό.

Ερατώ είπε...

Osiris!
Ξέχασα:
"Πολλές φορές μπορεί και να δείχνουν πως είναι φίλοι σου, να σε καλούν σε εξόδους, να σε κερνάνε"
Αυτό μάλλον είναι ένα απο τα κόλπα τους γιατί και σε μένα συνέβη κι έλεγα ...τι καλοι άνθρωποι, δεν έχουν καβαλήσει το καλάμι επειδή είναι ανώτεροι..αλλά τελικά το είχαν καβαλήσει και μάλιστα δεν κατέβαιναν με τίποτα!
Και κάτι άλλο:
Το κλιπάκι...δεν είναι φανταστική η Valerie; Σαφής, παραστατική, ακριβής.
Αυτά!

Lilith είπε...

Πολύ καλό το σχόλιο του καπετάνιου.
Συμφωνώ σε όλα όσα λέει και ιδιαίτερα στο ότι τα αφεντικά θέλουν περισσότερο να το παίζουν αφεντικά παρά να γίνεται η δουλειά τους.
Υπήρξα θύμα bullying στο λύκειο (όπως σου έχω ξαναπεί) - από άτομο που ενώ είμασταν από 6 χρονών μαζί στα ίδια θρανία, ξαφνικά στράφηκε εναντίον μου χωρίς κανένα λόγο και αιτία - και μπορώ να πω ότι τα 6 σημεία που περιγράφεις... πέρασα και από τα 6!
Τα πιο δυνατά ήταν η Αυτοαμφισβήτηση και η Δυσπυστία.
Αυτό που σε κάνει να τρελλαίνεσαι, είναι το ΓΙΑΤΙ το κάνει κάποιος αυτό! ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ μπορεί να του έκανες και δεν το ξέρεις!
Είναι λάθος να ψάχνεις να βρεις λογική στη συμπεριφορά τους γιατί απλούστατα δεν υπάρχει.
Σαν το ενοχλητικό σκυλί, το ενοχλητικό παιδί και όλα τα "ενοχλητικά" χαμηλής νοημοσύνης, ο μόνος τρόπος να τα ξεφορτωθείς είναι να τα αγνοήσεις.

Φιλιά πολλά Ερατώ μου!
Η Valerie στο βίντεο, τα λέει μια χαρά! :)

Ερατώ είπε...

Lilith!
Καλώς την!
Τι γίνεσαι; Πιστεύω να περνάς καλά!

"Είναι λάθος να ψάχνεις να βρεις λογική στη συμπεριφορά τους γιατί απλούστατα δεν υπάρχει".
Πραγματικά αυτο αποδεικνύεται τόσες φορές στη ζωή μας που τελικά παύουμε να ψάχνουμε....θυμάμαι μια φίλη στο σχολείο που έλεγε "με ζηλεύουν" και εγώ τότε το θεωρούσα υπερβολικό..κι αυτό "παίζει" συχνά, και δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα με όρους δικαίου, γιατί κάποιες φορές μερικοί το εκμεταλλεύονται αυτό.
Και σε κάθε περίπτωση εμείς υποστηρίζουμε τον εαυτό μας, γιατί αν περιμένουμε από τους άλλους να το κάνουν...θα μείνουμε να περιμένουμε!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που βρήκα ένα τέτοιο blog στα Ελληνικά!
Μετά από 3 χρόνια συνεργασίας και 5 χρόνια "ερωτικής σχέσης" με ένα άτομο με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, κατάλαβα σε βάθος τι εστί κρυφή ύπουλη κακοποίηση. Στον εργασιακό του χώρο, το άτομο αυτό κατάφερε να διώξει, χωρίς φυσικά να φαίνεται, όλο το προσωπικό (συνεχής αλλαγή προσωπικού), άλλους με απομόνωση και γελοιοποίηση, άλλους χρησιμοποιώντας τρίτους για να τους παρενοχλούν σεξουαλικά, άλλους με συκοφάντηση κτλ. Και το κυριότερο, αυτός φαινόταν να τα πηγαίνει καλά με όλους, να είναι ο "έμπιστος" και καλοσυνάτος της δουλειάς.
Αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή, είναι: Αν βλέπεις κάποιον να πιάνει τους συναδέλφους στο "ψουψου" έναν-έναν, αν έρχεται σ' εσένα και σου μεταφέρει "πληροφορίες" για άλλους (κι ας έχει το πιο αθώο ύφος του κόσμου), αν φαίνεται να ξέρει τα πάντα για τους πάντες, αν έχει "από κοντά" τον προϊστάμενο και έχει καταφέρει να γίνει ο έμπιστός (πληροφοριοδότης) του/της και αν αισθάνεσαι ένα περίεργο κλίμα γενικότερα, προσπάθησε τουλάχιστον να διασταυρώσεις τις "ιστορίες" που σου λέει.
Το κακό είναι ότι, μέχρι να την πάθουμε, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που συνειδητά και μεθοδευμένα βλάπτουν τους γύρω τους. Για την ακρίβεια υπάρχουν άνθρωποι που το μόνο πράγμα που σκέφτονται είναι μηχανορραφίες και σχέδια εκμετάλλευσης και καταστροφής άλλων ανθρώπων.

Ερατώ είπε...

Ανώνυμε!
Πολύ σωστές οι συμβουλές σου.
Όσα περιγράφεις για το "bullying που δεν φαίνεται" ταιριάζουν με όσα έζησα εγώ για δυο χρόνια και μετά έκανα αρκετό καιρό για να επανέλθω.'Ενα βρώμικο και δυστυχώς "αποτελεσματικό" παιχνίδι κατάχρησης εξουσίας.
Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα υπάρχει και στη χώρα μας ένα πλαίσιο που να προστατεύει από τέτοια φαινόμενα.
Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ και το μπλογκ μου γενικότερα.

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ