ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

52. ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ (2)-ΤΙΜ ΦΙΛΝΤ

"Αυτοί που μπορούν, κάνουν...αυτοί που δεν μπορούν, εκφοβίζουν"
Those who can, do. Those who can't , bully - Tim Field


Ο Tim Field ήταν ένας διακεκριμένος Βρετανός ακτιβιστής που αγωνίστηκε ενάντια στην Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση.
Γεννήθηκε το 1952 και σπούδασε Επιστήμη των Υπολογιστών στο North Staffordshire Polytechnic.
Στη συνέχεια εργάστηκε σε επιχείρηση σχετική με το αντικείμενό του για 19 χρόνια , μέχρι που αναγκάστηκε να σταματήσει εξ αιτίας προβλημάτων από σοβαρή ψυχολογική κακομεταχείριση που δέχτηκε στο χώρο εργασίας του.
Κάποια χρόνια νωρίτερα (1989) η δημοσιογράφος Andrea Adams είχε φέρει το θέμα στο προσκήνιο και το 1992 είχε γράψει ένα σχετικό βιβλίο, το "Bullying At Work".
Το 1996 ο Tim Field ίδρυσε την UK National Workplace Bullying Advice Line, μια τηλεφωνική συμβουλευτική γραμμή για την υποστήριξη ανθρώπων που είχαν υποστεί εργασιακή παρενόχληση .
Στη συνέχεια έγραψε το βιβλίο "Bully in Sight", βασισμένο στις εμπειρίες του από την συμβουλευτική γραμμή, στην οποία είχε δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για βοήθεια.
Παράλληλα έφτιαξε μια ιστοσελίδα με σκοπό να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό το θέμα της Εργασιακής Παρενόχλησης και να βοηθήσει και από εκεί τους εργαζόμενους που έγιναν στόχοι εκφοβισμού.
Δημιούργησε ομάδες αλληλοβοήθειας για τους στόχους εργασιακής παρενόχλησης και έκανε σεμινάρια σε πολλές χώρες για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από το θέμα.
Για την πρωτοποριακή δουλειά του στη μελέτη της εργασιακής παρενόχλησης απέκτησε δύο  διδακτορικά από πανεπιστήμια της χώρας του.
Έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2006.

Ονειρεύτηκε έναν κόσμο χωρίς εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση .

Από τότε έχουν γίνει αγώνες και από άλλους ανθρώπους, μερικές χώρες έχουν νομικό πλαίσιο και ακόμα πιο πολλές έχουν πλαίσιο πρόληψης για το πρόβλημα και προγράμματα ενημέρωσης των εργαζομένων.
Οι επιστήμονες (νομικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες, καθηγητές οικονομικών επιστημών) ερευνούν τη φύση του φαινομένου, τις συνέπειές του και τους τρόπους καταπολέμησής του.
Ήδη έχει γίνει φανερό ότι η ψυχολογική παρενόχληση - πέρα από το ότι είναι κάτι ανήθικο και απάνθρωπο - δεν συμφέρει τελικά κανέναν, ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τους εργαζόμενους.
Ο αγώνας του Tim Field δεν πήγε χαμένος.

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
1)Tim Field- Wikipedia
2)Bullyonline.org- η ιστοσελίδα του Tim Field

2 σχόλια:

Lilith είπε...

"Those who can, do. Those who can't , bully"

Έτσι ακριβώς!
Ο Tim Field μπορεί να μην έζησε πολλά χρόνια, αλλά στα όσα έζησε φαίνεται ότι είχε βάλει σκοπό του να μην κάτσει απαθής μπροστά στα "λάθος" που συναντούσε στον δρόμο του.
Σήμερα γράφεις εσύ γι' αυτόν.
Ο αγώνας του σίγουρα δεν πήγε χαμένος.

Φιλιά Ερατώ μου.

Ερατώ είπε...

Lilith!
Πραγματικά ο αγώνας του δείχνει κάποιον με δύναμη και αγάπη για τον άνθρωπο.
Για το θέμα της παρενόχλησης, πιστεύω πως η ενημέρωση και η πρόληψη είναι σημαντικά για τον περιορισμό του φαινομένου αλλά και για να κάνουν την αρνητική του επίδρασή του πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη.
Είναι ψυχοφθόρο όχι μόνο για τον στόχο αλλά και για όλους όσους βρίσκονται εκεί.Δηλητηριάζει το εργασιακό περιβάλλον, χωρίς κανέναν λόγο.
Φαίνεται! Λίγο να έχει ασχοληθεί καποιος το βλέπει! 'Ισως είναι καιρός να φροντίσουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να βρουν τρόπους να το εξαλείψουν από τους χώρους εργασίας, αλλά και οι απανταχού "συνάδελφοι" να μην συμμετέχουν ελαφρά τη καρδία!
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο ;)

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ