ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ , ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ




ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
ΓΟΝΕΙΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ!
ΜΑΘΗΤΕΣ: ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στο ιστολόγιο αυτό αναλύεται το φαινόμενο της Εργασιακής Ψυχολογικής Κακομεταχείρισης ( Workplace Bullying) , των απάνθρωπων δηλαδή συμπεριφορών που λαμβάνουν χώρα από συνήθως ανώτερα ιεραρχικά πρόσωπα , ενάντια σε εργαζόμενους , με σκοπό την υποταγή ή την εκδίωξή τους. Η εργασία , που στην ουσία είναι δικαίωμα καθενός, γίνεται συχνά το πρόσχημα για να υποστεί κάποιος διάφορες ταπεινώσεις χωρίς να μπορεί να αμυνθεί. Σε πολλές χώρες υπάρχουν μηχανισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης της νοσηρής αυτής κατάστασης, η οποία στην ουσία δεν συμφέρει κανέναν από τους εμπλεκόμενους.
Δυστυχώς και στο χώρο του σχολείου καταγράφονται φαινόμενα εκφοβισμού , όπου θύτες και θύματα είναι παιδιά. Η πολιτεία έχει ήδη ευαισθητοποιηθεί, γιατί ο εκφοβισμός δεν είναι κάτι απλό. Τα αρνητικά του αποτελέσματα αθροίζονται με το χρόνο, με επιπτώσεις συχνά τραγικές για τα θύματα αλλά και για τους θύτες που μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα από αντικοινωνικές συμπεριφορές, πράγμα που αργά ή γρήγορα θα αποβεί εις βάρος τους.
Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι αυτά που δημιουργούν ένα περιβάλλον υγιές για τους μαθητές, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ως αυριανοί πολίτες χωρίς προβλήματα. Αλλά και αν εκδηλωθεί το φαινόμενο, η γνώση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να το σταματήσουν  και να σώσουν τους μαθητές που μπορεί να πλήττονται από αυτό , ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη.



Για ενημέρωση πάνω στο θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού μπορείτε να δείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:
Ευρωπαϊκή Καμπάνια Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
Stop στην Ενδοσχολική Βία
ΕΨΥΠΕ-Ενημερωτικο Υλικό για το Σχολικό Εκφοβισμό
Yousmile -εκπομπή σχετική με το Σχολικό Εκφοβισμό
Διαδραστικό Εργαλείο για ενημέρωση σχετικά με το Σχολικό Εκφοβισμό

Επίσης ένα πολύ καλό βιβλίο για παιδιά με συμβουλές για θέματα σχολικού εκφοβισμού και υποστήριξης δικαιωμάτων στο σχολείο είναι το "Αγάπα τον Εαυτό σου" (πρωτότυπος τίτλος Stick Up for Yourself ) -μπορείτε να κάνετε κλικ στους τίτλους για να δείτε το βιβλίο.

1 σχόλιο:

Άθη είπε...

Γειάσου αγαπημένη Ερατώ...ε,εμ...ναί α υτό (ο σχολικός εκφοβισμός)είναι μια κατάσταση που έχει,πάρει διαστάσεις μάστιγας ειδικά στην εποχή μας...και θα πρέ πει να βρεθεί επιτέλους ένας τρόπος αντιμετώπισής του κάποτε.....ωραίο το ποστάκι σου.....χαιρετώ...καλησπέρες....

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ