ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε;
"Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία;
Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί;
Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας;
Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα;
Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας;
Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους.
Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο.
ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.


Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

44. ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ
Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα η μέλισσα έκανε τη συνηθισμένη της βόλτα στο λιβάδι με τα αγριολούλουδα. Διάλεγε το καλύτερο νέκταρ για να γυρίσει στην κυψέλη και να φτιάξουν με τις φίλες της το πιο γευστικό μέλι της περιοχής. Ήταν μια από τις πιο εργατικές και φιλότιμες μέλισσες και πολλές άλλες μέλισσες ζητούσαν τη βοήθειά της γιατί ήξερε όλα τα κόλπα που έδιναν το τέλειο μέλι.
Εκείνη τη μέρα, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον τυφλοπόντικα. Μια δροσοσταλίδα της έβρεξε τα φτερά κι αυτός προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Την κοίταξε ίσια στα μάτια και και παρόλο που η αλλόκοτη μορφή του της προκάλεσε φόβο, οι τρόποι του έδειχναν ότι την συμπάθησε. Την κάλεσε στη φωλιά του ζητώντας την να τον βοηθήσει γιατί ήταν μόνος του και δεν μπορούσε να τακτοποιήσει το τεράστιο αρχείο από αποξηραμένα φυτά που είχε μαζέψει.
Φτάνοντας στην είσοδο σκέφτηκε να φύγει. Μια σκοτεινή και γλοιώδης σήραγγα οδηγούσε στη φωλιά. Δεν ήθελε όμως να φανεί αχάριστη στον τυφλοπόντικα και τον λυπόταν που ήταν μόνος του. Έτσι, γλυστρώντας , κύλησε μέσα στη φωλιά του.
Ένα χάος επικρατούσε εκεί. Καθώς όμως πήγε να ξεκινήσει να χωρίζει τα φυτά σε κατηγορίες, ο τυφλοπόντικας της είπε πως τα ήθελε έτσι, για να τα βρίσκει πιο εύκολα. "Δεν πειράζει", σκέφτηκε, "θα τον βοηθήσω σε άλλα πράγματα". Άρχισε να κάνει διάφορες μικροδουλειές που της ζητούσε . Τότε πρόσεξε πως ο τυφλοπόντικας δεν έλεγε ούτε ένα ευχαριστώ και συνήθιζε να μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του. Όταν άνοιγε αυτή ένα θέμα , θέλοντας να ανταλλάξουν εμπειρίες, ο τυφλοπόντικας έντεχνα το άλλαζε και έφτανε πάντα στο δικό του αγαπημένο θέμα: τη συλλογή φυτών από τον κοντινό βάλτο.
Σύντομα αντιλήφθηκε πως δεν ήταν μόνος. Δεκάδες μικροί τυφλοπόντικες έβγαιναν από τη λάσπη και επειδή τους άφηνε να μασουλούν κάποια φυτά που δεν ήθελε ο ίδιος, του έκαναν διάφορες δουλειές και του χαμογελούσαν.
Κάποια μέρα την περικύκλωσαν και άρχισαν να την περιγελούν, παραποιώντας πράγματα που είχε συζητήσει με τον τυφλοπόντικα. Κατάλαβε πως αυτός, ενώ έδειχνε φιλικός ,την κακολογούσε πίσω από την πλάτη της και δυστυχώς οι μικροί τυφλοπόντικες έπαιρναν το μέρος του.
Ένιωσε απογοητευμένη. Ήθελε να φύγει αλλά η έξοδος ήταν ψηλά και γλιστρούσε. Τα φτερά της είχαν τσαλακωθεί και ένιωθε σωματικά και ψυχικά αδύναμη.


Τότε ανακάλυψε πως από την πλάτη της έσταζαν κηλίδες αίμα. Είχε δει την τυφλοπόντικα που κρατούσε μια λεπτή μακριά βελόνα και της έλεγε πως την είχε για τη δουλειά του. Όμως, τώρα είδε πως την είχε καρφώσει στην πλάτη της και κατάλαβε πως τη βύθιζε σιγά σιγά κάθε μέρα και πιο βαθιά μέσα στο σώμα της , έτσι ώστε να μην πονάει πολύ , για να μην τον αντιληφθεί.
Σκέφτηκε ότι ήταν πολύ δύσκολο να φύγει . Όμως όσο έμενε εκεί , θα συνέχιζε να αιμορραγεί. Έπρεπε να δράσει. Ευτυχώς, ήξερε ένα αναισθητικό βότανο και το έβαλε στην πληγή να μην πονάει. Ο τυφλοπόντικας συνέχιζε να πιέζει τη βελόνα, αλλά αυτή δεν ένιωθε καθόλου πόνο. Προσπάθησε όμως να μην το δείξει , για να διευκολύνει τη φυγή της.
Είχει κάνει το λάθος όμως να διαμαρτυρηθεί για όλα αυτά σε έναν από τους μικρούς τυφλοπόντικες , κι αυτός έτρεξε να το πει στο αφεντικό του. Ο τυφλοπόντικας άρχισε να πιέζει πιο πολύ τη βελόνα και να της λέει πως αν φύγει θα την κυνηγήσουν όλοι και θα την φέρουν πίσω. Η μέλισσα κατάλαβε πως μπλόφαρε. Θα έφευγε κι ας γινόταν οτιδήποτε.Έτσι κι αλλιώς η φωλιά δεν ήταν δική του αλλά του πατέρα του. Αν και φοβόταν, η μέλισσα πήγε και βρήκε τον πατέρα-τυφλοπόντικα και του είπε πως επιθυμεί να φύγει από τη φωλιά. Δεν κατηγόρησε όμως τον τυφλοπόντικα από φόβο πως ο πατέρας του δεν θα δεχτεί να πιστέψει πόσο κακός ήταν ο γιος του. Ανέφερε μόνο ένα από τελευταία περιστατικά εις βάρος της , στο οποίο ο πατέρας ήταν παρών.
Για καλή της τύχη , ο πατέρας-τυφλοπόντικας δεν είχε αντίρρηση να τη βοηθήσει να γυρίσει πίσω στη δική της φωλιά.Έτσι , ετοιμάστηκε και οι δυο τυφλοπόντικες τη συνόδεψαν στην έξοδο. Προς έκπληξή της, ο τυφλοπόντικας που την είχε φέρει, ζητούσε από τον πατέρα του να την κρατήσει εκεί , εκθειάζοντάς την. Ο πατέρας του όμως, που μάλλον ήξερε τον κακό χαρακτήρα του γιου του, είπε πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει.
Για μια στιγμή η μέλισσα δίστασε , αλλά μια αχτίδα φωτός που ερχόταν από την έξοδο, την έκανε να μην κοιτάξει καθόλου πίσω. Ανακουφισμένη η μέλισσα , βγήκε στο φως.Έφυγε χωρίς καν να χαιρετήσει τους μικρούς τυφλοπόντικες, αν και δυο τρεις από αυτούς της είχαν φερθεί πολύ καλά και τους αγαπούσε. Αλλά επειδή οι περισσότεροι συντάσσονταν με τον τυφλοπόντικα, προτίμησε να φύγει χωρίς να πει τίποτα.
Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι .................................................................................................................................

4 σχόλια:

George είπε...

τώρα εγώ γιατί την ιστορία αυτήν την συνέδεσα με περιστατικό που συνέβει με ανθρώπους δεν το κατάλαβα. Ήρθε μόνο του.
Πάντως λέω πως η μέλισσα πρέπει να φύγει μακριά. Να ανοίξει τα φτερά της και να φτερουγίσει στον ελεύθερο ουρανό. Να μην φοβηθεί το άγνωστο και το καινούργιο αλλά μόνο να φύγει στο καθαρό και ελεύθερο ουρανό.
Μια καλησπέρα μου.

Ερατώ είπε...

Καλησπέρα!
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Κι εμένα μου θυμίζει ένα περιστατικό ,αλλά ίσως να είναι και εντελώς φανταστική ιστορία ...και κάθε ομοιότητα με αληθινά περιστατικά να είναι συμπτωματική!
Έτσι νομίζω κι εγώ, πως πρέπει να φύγει, μέλισσα είναι,θα τα καταφέρει.
Δεν της ταιριάζει το μέρος και δεν της φέρονται με σεβασμό.
Το σχόλιό σου,μια πνοή ελευθερίας!

Osiris είπε...

"συνήθιζε να μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του. Όταν άνοιγε αυτή ένα θέμα , θέλοντας να ανταλλάξουν εμπειρίες, ο τυφλοπόντικας έντεχνα το άλλαζε και έφτανε πάντα στο δικό του αγαπημένο θέμα..."

Τελικά το κάνουν και οι τυφλοπόντικες αυτό, ε;
Εγώ πάντως μέχρι τώρα μόνο ανθρώπους έχω συναντήσει να το κάνουν αυτό και μάλιστα αρκετούς τους γνωρίζω από πολύ κοντά!
Συγκεκριμένα... γνωρίζω και μια ολόκληρη χώρα, που οι άνθρωποι εκεί, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, κάνουν το ίδιο!
Μάλιστα να σου πω την αλήθεια, το συζήτησα και με ένα φίλο πειρατή και ξέρεις τι μου είπε;
"Ό,τι και να κάνουν μη πολυασχολείσαι διότι καθώς είναι απασχολημένοι με το να παριστάνουν τον ανόητο ή τον δυνάστη, δεν παρατηρούν πως πλησιάζει η παλίροια.
Και όταν έρθει η παλίροια θα τα σκεπάσει όλα. Τίποτα δεν θα μείνει.
...Και όταν θα φύγει, τα πάντα θα είναι πλημένα, φρέσκα και καθαρά."

Συγκεκριμένα ο φίλος πειρατής, μου εξήγησε πως αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και πως μάλιστα έχει καταγραφεί και σε ένα βιβλίο, του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι τώρα, ή μάλλον δεν θέλω να καταθέσω...

Την καλημέρα μου Ερατώ, τα συγχαρητήριά μου για το παραμύθι σου και τους πειρατικούς χαιρετισμούς μου σε κάθε είδους... ποντίκια!

Θα περάσω να δω και τη συνέχεια, αν και νομίζω πως ήδη τη... γνωρίζω...

ps: Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το δώρο σου στη Zion.
Ήταν η πρώτη φορά που με ταξίδεψε ένα... παπούτσι! ;)

ps: Λεκτική επαλήθευση: *fatin*
Προσπαθεί να μου πει κάτι το blog σου;;;;
Μπούχαχαχααα :)

Ερατώ είπε...

"Και όταν έρθει η παλίροια θα τα σκεπάσει όλα. Τίποτα δεν θα μείνει.
...Και όταν θα φύγει, τα πάντα θα είναι πλημένα, φρέσκα και καθαρά."

Λες, η παλίρροια να είναι λογική συνέπεια του κοντόφθαλμου τρόπου να βλέπουν τα πράγματα; Μάλλον.

Μια ολόκληρη χώρα κάνει το ίδιο...ποια να είναι άραγε;
Κάπου πάει το μυαλό μου αλλά δεν είμαι σίγουρη!

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την όμορφη παρέα σου στη Zion τον φανταστική πόλη της μουσικής!

ANTI-BULLYING ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ