............Αυτοί που μπορούν, προσφέρουν στην εργασία τους.
Αυτοί που δεν μπορούν, προσπαθούν να εκφοβίσουν και να εκμεταλλευτούν.
Ένα ιστολόγιο σχετικό με τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ή την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ(το λεγόμενο workplace bullying).
Συνεχής κριτική σε ό,τι κάνετε; "Αθώο" κουτσομπολιό σε καθημερινή βάση από κάποιον ανώτερο συνήθως στην ιεραρχία; Βλέπετε όσα λέτε ή κάνετε να διαστρέφονται με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχουν αμαυρώσει την παρουσία σας στον εργασιακό χώρο χωρίς να ξέρετε γιατί; Νιώθετε αβοήθητος και αναρρωτιέστε αν είναι σε καλή κατάσταση τα νεύρα σας; Έχετε σκεφτεί ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και οργανωμένα; Έχετε ακούσει για την ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΚΑΚΟΗΘΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ή τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ στο χώρο εργασίας; Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα: το λεγόμενο WORKPLACE BULLYING.Λέγεται ότι πλήττει έναν στους πέντε εργαζόμενους. Για ποιο σκοπό συμβαίνει; Ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν; Αυτά θα εξετάσουμε στο παρόν ιστολόγιο. ΓΙΑΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
Η μελέτη της "ασθένειας" που λέγεται Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση (Workplace Bullying) είναι σχετικά πρόσφατη. Ο Heinz Leymann ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που το 1980 μελέτησε το θέμα και έριξε φως σε μια απο τις παράπλευρες συνέπειες του Workplace Bullying , της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (ή Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή- Post Traumatic Stress Disorder , PTSD) η οποία προσβάλλει αρκετά από τα άτομα που έγιναν στόχοι εκφοβισμού στον εργασιακό χώρο και μάλιστα σε αρκετά σοβαρή μορφή . Επίσης ήταν ίσως ο πρώτος που ξεκαθάρισε πως η μεταχείριση αυτή δημιουργεί αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του στόχου εκφοβισμού (παροδικές και μόνιμες). Μέχρι τότε πολλοί νόμιζαν πως οι αντιδράσεις του στόχου εκφοβισμού (έντονο στρες, επαγρύπνιση στις σχέσεις, συμπτώματα κατάθλιψης, ευαισθησία στις ψυχολογικές αντιδράσεις, έντονες αλλαγές διάθεσης, εμμονή με τα προβλήματα στη δουλειά) ήταν χαρακτηριστικά που προϋπήρχαν στον χαρακτήρα του στόχου. Ο Leymann "κουράστηκε" μέχρι να πείσει τους συναδέλφους του πως αυτά τα συμπτώματα δεν είναι χαρακτήρας αλλά το αποτέλεσμα της μεταχείρισης που είχαν δεχτεί οι άνθρωποι που μελέτησε. O Leymann χρησιμοποιούσε τον όρο mobbing για να περιγράψει το φαινόμενο αυτό στους εργασιακούς χώρους, γιατί προτιμούσε να χρησιμοποιεί τον όρο bullying για να αναφερθεί σε περιπτώσεις εκφοβισμού σε σχολεία. Αργότερα όμως, καθιερώθηκε ο όρος Workplace Bullying για να περιγράψει το φαινόμενο στο οποίο αναφερόμαστε.
Επειδή η εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση είναι μια "υπόγεια" ιστορία η οποία δεν φαίνεται σε πρώτο πλάνο και γίνεται φανερή μόνο όταν έχει βλάψει το στόχο, θα κάνουμε μια περιγραφή του πώς βλέπει ο στόχος την εξέλιξη μιας τέτοιας ιστορίας όταν αυτή αρχίσει να εγκαθίσταται από το θύτη. Ας μην ξεχνάμε ότι η εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση είναι μια σκόπιμη, επαναλαμβανόμενη και ασεβήςσυμπεριφορά προς έναν εργαζόμενο που έχει επιλεγεί ως στόχος .
Η συμπεριφορά αυτή , αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει και αποδυναμώσει το στόχο ώστε να τον έχουν υποχείριό τους- όπως πιστεύουν οι θύτες. Γιατί στην πραγματικότητα ο ίδιος ο θύτης βγαίνει χαμένος από το παιχνίδι που στήνει, μια και ο στόχος, που στην αρχή είχε όλη την καλή πρόθεση να κάνει τα μέγιστα για τη δουλειά του, βαθμιαία χάνει το ενδιαφέρον του στην προσπάθειά του να λύσει το πρόβλημα που του έχουν δημιουργήσει , ή ψάχνει για άλλα περιβάλλοντα εργασίας που να μην χαρακτηρίζονται από τοξικές ανθρώπινες σχέσεις.
ΑΡΧΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ (ή τι να προσέξεις σε ένα νέο περιβάλλον ώστε να μην πέσεις στα "νύχια" κάποιου θύτη)
1)Απλοϊκότητα:Αυτός ο άνθρωπος φαίνεται πολύ καλός και δείχνει να με έχει συμπαθήσει πολύ. Μου είπε για κάποια προβλήματα που έχει περάσει ο καημένος. Θα κάνω ό, τι μπορώ γι' αυτόν και για τη δουλειά μας (ήδη έχει φροντίσει να προκαλέσει τη συμπάθειά σου ίσως και τον οίκτο σου γι' αυτόν, για να μην υποψιαστείς τι πρόκειται να κάνει) 2) Αυτο-αμφισβήτηση : Μα τι έκανα και προκάλεσα αυτή την αντίδραση; Κάτι δεν τους αρέσει στη δουλειά μου και στη συμπεριφορά μου αλλά δεν ξέρω τι. 3) Δυσπιστία: Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάνουν κάτι τέτοιο. Είναι δυνατόν να είχαν συνενοηθεί όταν "πέταξαν" αυτό το σχόλιο εις βάρος μου; (είναι, είναι!) 4)Άρνηση:Ίσως έχουν κουραστεί τα νεύρα τους από αυτή τη δουλειά, ίσως είχαν κακή παιδική ηλικία, ποιος ξέρει γιατί δείχνουν τέτοιον αρνητισμό. Αν τους φερθώ φιλικά θα μου φερθούν κι εκείνοι. Στο μεταξύ έχω δείγματα φιλικής συμπεριφοράς (στην ουσία υπάρχουν δείγματα διφορούμενης συμπεριφοράς- αυτό δείχνει και την ποιότητα του χαρακτήρα τους , που δυστυχώς δεν αλλάζει) 5)Ψευδαίσθηση: Αν είμαι πιο προσεκτικός στη δουλειά και τη συμπεριφορά μου , θα αλλάξουν τακτική (Δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν γιατί θεωρούν ότι με αυτή την τακτική εσύ γίνεσαι "μικρός" και αυτοί "μεγάλοι".) 6) Απορία: Τι θα μπορούσα να κάνω για να το αλλάξω αυτό; Μήπως δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες αυτού που κάνουν; (Πώς ; Το ξέρουν καλά το παιχνίδι με κάθε λεπτομέρεια. Συνήθως παίζουν αυτό το παιχνίδι όσα χρόνια ασχολούνται και με το επάγγελμά τους).
Ποια είναι η λύση; Αν είσαι γνώστης του παιχνιδιού τους βλέπεις " από τη γωνία να έρχονται" με την πρώτη συνάντηση. Κρατάς τις αποστάσεις σου και σε καμιά περίπτωση δεν τους θεωρείς αξιόπιστους. Παίρνεις μια θέση στην ομάδα της δουλειάς τέτοια ώστε να μην εμπλέκεσαι συναισθηματικά και να προστατεύεσαι από τέτοια άτομα. Δεν τους κάνεις κανένα "χατήρι" για να τους καλοπιάσεις , γιατί απλούστατα δεν καλοπιάνονται. Αν πάρουν κάτι από σένα θα σχεδιάσουν αμέσως το επόμενο. Δεν πρόκειται να σου πουν "μπράβο" ή "ευχαριστώ"- παρά μόνο αν τους συμφέρει, για τις εντυπώσεις. Δείχνεις επαγγελματισμό, είσαι σωστός στη δουλειά σου αλλά δεν καλλιεργείς καμιά σχέση μαζί τους από εκεί και πέρα. Κι αυτοί το καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να παίξουν μαζί σου και δεν σε πειράζουν καθόλου. Στην ουσία είναι θρασύδειλοι και παίζουν μόνο όταν είναι σίγουροι ότι ο άλλος δεν ξέρει τα κόλπα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καν την εξουσία που επικαλούνται ή υπαινίσσονται. Αλλά δεν πρέπει να τους πεις τίποτα από όλα αυτά , γιατί "προσβάλλονται" όταν κάποιος αποκαλύπτει το πραγματικό τους πρόσωπο και τότε μπορεί να κάνουν οτιδήποτε για να μην πιαστούν , άρα γίνονται επικίνδυνοι.
Δείτε τη Valerie Cade (που εργάζεται στο να ενημερώνει επιχειρήσεις και εργαζόμενους για το θέμα της εργασιακής ψυχολογικής κακομεταχείρισης) να εξηγεί τι είναι το workplace bullying και να συνιστά να δούμε την ταινία "Ο διάβολος φοράει Prada" που περιγράφει μια κατάσταση workplace bullying.
Η σελίδα αυτή έχει σκοπό να κάνει γνωστό το φαινόμενο της εργασιακής ψυχολογικής κακομεταχείρισης στους εργαζόμενους. Επειδή δεν έχω κάποια επαγγελματική εξειδίκευση στο θέμα, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι οι προτάσεις που θα βρείτε είναι κατάλληλες για τη δική σας περίπτωση. Όσα γράφονται εδώ έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα και αναλύουν ένα συγκεκριμένο είδος παρενόχλησης και τις επιπτώσεις του. Αν είχατε κάποια παρόμοια εμπειρία, ίσως οι σελίδες σας κάνουν να νιώσετε δυσάρεστα. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders(DSM-IV-TR) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας.Περιέχει κεφάλαιο για τις διαταραχές προσωπικότητας(στα αγγλικά )
Nasty People-Jay Carter:Αναλυτική περιγραφή των "Μικρών Χίτλερ" και των μεθόδων τους (στα αγγλικά )
Emotional Vampires-Albert Bernstein:Είδη "Βαμπίρ" και τρόποι χειρισμού τους.(στα αγγλικά)
*Το φαινόμενο που εξετάζουμε εδώ δεν έχει επαρκές όνομα στη χώρα μας γι αυτό είναι και δύσκολο να αναφερθεί κανείς σε αυτό . *Εκφοβισμός, ψυχολογική βία , κακοήθηςσυμπεριφορά, ηθική παρενόχληση, εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση, είναι μερικά από τα ονόματα που δίνουν όσοι θέλουν να μιλήσουν για το θέμα αυτό. *Οι αγγλόφωνες χώρες χρησιμοποιούν την φράσηworkplace bullying, μια και η λέξη bullying χρησιμοποιείται από παλιά για να περιγράψει την ψυχολογική ή και σωματική βία στα σχολεία από τους "ψευτοπαλικαράδες"(bullies). Έτσι χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος όρος για να περιγράψει την ψυχολογική βία στο χώρο εργασίας. Η φράση "εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση" είναι αρκετά σαφής για να περιγράψει το φαινόμενο και παράλληλα πολύ κοντά στην αγγλική workplace bullying. *Το φαινόμενο μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό και να μην έχει ακριβές όνομα, όμως υπάρχει και ανθεί στις επιχειρήσεις , ιδιωτικές και δημόσιες. *Οι ειδικοί λένε ότι συμβαίνει πιο συχνά σε χώρους εργασίας όπου οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους εργαζόμενους!
Η αλήθεια για ένα εργασιακό -και όχι μόνο- φαινόμενο
Μια νύχτα Μαγική
-
Μια νύχτα μαγική – Στίχοι Βασίλης Πουλημενάκος – Μουσική Γιώργος
Καρτσωνάκης Οι νύχτες μέσα από το διάφανο τούλι τους παίζουν τα δικά τους
παιχνίδια, έχουν...
Ο Μάρτης μου έφερε την ανάρτηση!
-
*Είπα να σας κάνω να μη με ξεχάσετε και να σας δείξω το τελευταίο μου
απόκτημα που με βοηθάει να κινούμε επιτέλους λίγο πιο... βιαστικά και με
σταθερότητ...
Δοτικότητα
-
* «Να παίρνεις χωρίς έπαρση, να δίνεις χωρίς δισταγμό»*
*ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ *
«Η ανιδιοτελής, άδολη αγάπη δεν είναι μια συνθήκη που αφήνει περιθώρια
δεύτε...
Σκέψεις
-
Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, είμαστε κι εμείς, κι εσύ κι εγώ, μέσα στο
κουτί της γάτας. Και είναι η συνείδηση, όπως κι αν αυτή δημιουργείται
εκείνη που ...
Πελασγοί
-
https://www.zotiko.gr/index.php/to-xorio-mas/apopseis/oi-pelasgoi
Ιωάννης Μότσης
Στο άρθρο «Η γεωφυσική εξέλιξη του ελλαδικού χώρου» αναφέρθηκε πως η ...
Μάγια
-
*2020...Απίστευτο το πόσο γρήγορα τρέχει ο καιρός. Ξέρω πως χάθηκα και
πάλι, αλλά ήταν μία περίεργη περίοδος...μια περίοδος που συνέβησαν πολλά.
Σήμερα όμ...
μανιτάρια στους κάκτους μου...
-
δεν ξέρω ...πολύ μανιτάρι φέτος
ξεφυτρώνουν παντού δίπλα στους κάκτους μου
δεν το λες και καλό σημάδι αυτό..
τέλος πάντων
Μία νύχτα ακόμη - Κώστας Κρομμύδας
-
Ένα ακόμα βιβλίο του αγαπημένου μου Κώστα κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες..
Ένα βιβλίο γραμμένο σε πρώτο γυναικείο πρόσωπο, με απόλυτη επιτυχία.. Σαν
Ισμήν...
Μου λείπεις ....
-
Γυρνάω το χρόνο πίσω.
Σε θυμήθηκα σήμερα.... πόσο λαχτάρα σε είχα..... μεγάλη χαρά να βρεθώ δίπλα
σου ...... να σε διαβάσω .... να σου κρυφογελάσω .... να θ...
Υπάρχει ελπίδα και είμαστε εμείς
-
Μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα με τις πυρκαγιές της Αττικής και τις σκηνές
φρίκης, ενώ όλοι χάσαμε κάθε ελπίδα, έρχεται να μας την δώσει πίσω η
τεράστια...
Συνταξιδιώτες
-
*Συνταξιδεύοντας αέναα,*
*στο χώρο, στο χρόνο, στον πόνο,*
*στη μνήμη, στην εμπειρία, στην απορία,*
*στην ένταση, στη στέρηση, στην αναίρεση *
*σιωπώντας...
Μια κριτική παρουσίαση της Δίκης του Αλκιβιάδη
-
Παρουσίαση του βιβλίου του Ροβήρου Μανθούλη «Η δίκη το Αλκιβιάδη και των
72 της «7 Ιούνη» Παρίσι, Maison de la Grèce, 24.11.2016 Τον δέκατο χρόνο
του Πε...
Γατοϊστορίες και Παραλειπόμενα
-
Οι γατοϊστορίες ξεκίνησαν σαν ένα παιχνίδισμα στο Facebook στις 27
Δεκεμβρίου για την ομάδα Σατανισμός και Γάτες, όταν αποφάσισα να ανεβάσω
κάποιες vintag...
Γέλα πουλί μου γέλα...
-
Πάνω από χρόνος που έχω να γράψω στο ιστολόγιό μου... Αμφιβάλλω αν περνάει
κανείς πια από εδώ. Χάθηκαν οι παλιοί φίλοι γνωστοί και άγνωστοι... χάνεται
και...
Η .....ντομάτα!
-
Κοιτώντας μια απλή ντομάτα, άλλος βλέπει έναν κόκκινο λαχταριστό καρπό,
άλλος σχεδόν νιώθει την γεύση της κοιτώντας την.
Άλλος βλέπει ένα γεμιστό με ρύζι,...
ΜΑΙΟΣ 16 ....πάει πέρασε ...μόδα ήταν η στερέψαμε
-
να κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια ....παρατηρώ τα μπλογκς σε πολλούς
παρατημένα αφημένα κλεισμένα η οτι άλλο υπάρχουν ασφαλώς και
αρκετοί που συνεχίζουν ασταμάτη...
. . Use Me
-
Δεν με κοιτάς . . για να μου κρύψεις την θλίψη
Δεν μου μιλάς . . για να αποφύγεις τις ερωτήσεις
Στη μοναξιά σου αδιάφορα . .
έδωσες το δικαίωμα να μείν...
Coding + playing = Codeacademy!
-
Σε όλο αυτό το διάστημα που ψαχνόμουν με το θέμα του προγραμματισμού,
υπήρχαν φάσεις που έριξα τρελό ψάξιμο, αλλά και φάσεις που βρήκα πολύ
"μασημένη" τρο...
Η κακία 2…
-
Ε, γειασας αγαπητοί, μου φίλτατοι γείτονες!, ε, αλήθεια είναι ότι έχω,
κάποιες μέρες? να φανώ εδώ μέσα, ναι έτσι είναι! αλλά βλέπετε, τα διάφορα…δ
εν με αφ...
Τρία χρόνια…
-
Σαν να μη πέρασε μια μέρα… Κι όμως έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια που
έκλεισα το Κοραλλένιο μου blog… Πολλά έχουν αλλάξει, άλλωστε η ζωή από μόνη
της ε...
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ!
-
*.......πρώτα μια γρήγορη βόλτα στα πάρκα .......*
*.......και στη συνέχεια μια πιο λεπτομερής μελέτη!*
*Τι; Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα πού θα πάμε βόλ...
Song of the Soul, Kahlil Gibran
-
Kahlil Gibran, Song of the Soul,
In the depth of my soul there is
A wordless song - a song that lives
In the seed of my heart.
It refuses to melt with...
Τριανταφυλλένια χαιρετίσματα !!
-
*Σήμερα θα σας χαρίσω τριαντάφυλλα από τον κήπο μας !!*
* Πέρασαν οι γιορτινές ημέρες με όμορφες οικογενειακές στιγμές *
*πολλές δουλειές, λίγη κού...
-
Ουφ. Τελικά η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη!!! Κι εγώ δεν προλαβαίνω ούτε
να διαβάσω τις αναρτήσεις σας. Σας θυμάμαι όμως. Καλά να περνάτε και καλές
διακο...
Η χαμένη ευκαιρία
-
*Του Γιάνη Βαρουφάκη*
Το πρόβλημα με τις νομισματικές ενώσεις, όπως θα ανακάλυπτε η
Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η Ευρώπη μετά το ...
Παμ’ πλατεία;;;
-
Ανάμεσα στην πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ομόνοιας, βρίσκεται η
πλατεία Κλαυθμώνος. Μια από τις κεντρικές πλατείες της Αθήνας,(click it)
ευρύχωρη κ...
Αυτοκτονίες από Φιλολογία
-
Ξεφυλλίζοντας το ηλεκτρονικό αρχείο λογοτεχνικών περιοδικών του *ΕΚΕΒΙ*,
μπορεί κανείς να βρει σπουδαία πράγματα -- και όχι μόνο ιστορικού
ενδιαφέροντος.
...
... Καλό Καλοκαίρι ...
-
*Καλησπέρα, καλησπέρα*!
Τι κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά.
Έχω χαθεί εντελώς το τελευταίο καιρό, σχεδόν εξαφανίστηκα... άλλα έχω και
εγώ τις υποχρεώσει...
Τα μήλα του Φλεβάρη
-
Τ
Η Εριφύλη ξύπνησε ακούγοντας τον ήχο που έκαναν οι σταγόνες της
βροχής πέφτοντας με δύναμη στο δέντρο. Άνοιξε τα μάτια της και χαμογέλασε.
Επι...
Genesis
-
*The way we walk*
Virgin records 1993
.
*Abacab*Virgin records 1981
.
*Turn it on again*
Virgin records 2007
.
*Genesis*
Virgin records 2007
*Ύστερα απ...
ΑΥΛΑΙΑ . . . .
-
*14 Γενάρη 2008 - 14 Γενάρη 2010 = 2 χρόνια*
Δυο χρόνα ενοικιοστασίου σ αυτό το σπιτικό που στην είσοδο λέει *"
Ανομολόγητα "* και που μέσα του ...
Πάει καιρός ..
-
Πάει καιρός που σβήνω το φως
Και σου ζητώ σ' ένα όνειρο μέσα να μπεις να σε δω
Μα δε μπορώ να κοιμηθώ
γιατί φοβάμαι μη τύχει εσένα να ονειρευτώ....
ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. Ο όρος, Mobbing.
-
"Η ηθική παρενόχληση- ο όρος, mobbing - είναι ο ορισμός με τον οποίον
αναφέρεται το διακαιϊκό σύστημα και ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του
ανθρώπου ...